Vezi VIDEO
O vreme neobisnuit de capricioasa s-a instalat in ultimele zile in judetul Maramures, dar si in alte zone ale tarii. Meteorologii arata ca de vina pentru temperaturile scazute si reprizele de precipitatii este un front atmosferic venit tocmai din zona Islandei, acesta facand ca vremea sa fie neobisnuit de instabila si rece pentru aceasta perioada a anului. Conform prognozelor, ploile scurte si dese vor fi prezente pe parcursul intregii veri, cu toate acesstea, va continua sa fie seceta.
Romania, dar si alte tari din Europa se confrunta in aceasta perioada cu o vreme instabila. Chiar daca este aproape luna lui Cuptor, temperaturile sunt cu mult mai scazute decat in alti ani in aceeasi perioada, iar aversele, descarcarile electrice sau intensificarile de vant isi fac aparitia frecvent. Specialistii sustin ca aceste fenomene meteorologice sunt cauzate de aerul rece care a ajuns din nordul Europei.
“Activitatea zonei Islandei, a depresiunii Islandei, face ca o masa de aer foarte rece mult deasupra noastra sa favorizeze acest mers al vremii. Nu numai la noi, ci si in celelalte tari: Germania, Finlanda si chiar Austria, Ungaria au acest mers al vremii: instabila, cu precipitatii, cu furtuni destul de violente”, a explicat meteorologul Eva Hindli.
Vremea instabila din ultimele zile, cu alternante de soare si vreme mohorata, se va pastra la nivel judetean pana la mijlocul lunii iulie, dupa cum spun specialistii. Chiar si dupa acest interval, vara va mai aduce perioade de instabilitate, insa maramuresenii vor avea parte si de zile pline de soare pe parcursul sezonului estival.
“In momentul cand va permite zona activitatii Islandei, adica nu va fi atat de puternica influenta asupra noastra, in clipa aceea vom avea o destindere, iar asta se va produce cam la mijlocul lunii iulie. Vara aceasta va avea zile foarte toride, zile secetoase, dar vor fi si zile cu multe instabilitati, precipitatii de scurta durata, foarte intense, in anumite zone chiar cu vijelii”, a precizat Eva Hindli.
Cu toate ca a plouat destul de frecvent, cantitatile de apa din sol sunt reduse, iar maramuresenii se confrunta deja cu seceta, chiar daca e abia luna iunie. Datele statistice arata ca precipitatiile sunt tot mai putine in ultimii ani, astfel ca daca in urma cu aproximativ 50 de ani, cantitatea totala de precipitatii intr-un an de zile in Baia Mare era de aproape 1.000 de litri pe metru patrat, acum aceasta cantitate nu depaseste 600 de litri pe metrul patrat.
Meteorologii atrag atentia ca, de la un anotimp la altul si de la un an la altul, vremea isi schimba caracteristicile.
Sursa: Gabriela Kuhajda