Dupa ce guvernul a decis sa le micsoreze salariile cu 25%, angajatii din educatie au hotarat: vor intra in greva generala incepand cu 31 mai! In urma rezultatelor referendumului, peste 70% din angajatii din didactic, nedidactic si didactic auxiliar s-au declarat in favoarea masurilor extreme de protest impotriva guvernului.
In urma statisticii efectuate de catre SLIMM, peste 70% dintre angajatii din sistemul educational din judet, atat personal didactic, nedidactic si didactic auxiliar au optat pentru declansarea grevei generale incepand cu 31 mai.
“Suntem convinsi ca procentul nu va ramane asa pana in 31 mai. Din experienta protestelor anterioare, s-a vazut faptul ca in urma mobilizarii, colegii nostri care initial au fost impotriva grevei, au participat la ea. In orice caz, mergem inainte cu formele de protest orice ar fi, deoarece se vede ca majoritatea colegilor nostri doresc greva generala, intrucat asa nu se mai poate”, a declarat pentru eMaramures.ro Liviu Marian Pop, presedintele SLIMM si secretar general la nivel national al FSLI.
Acesta a mai precizat ca angajatii sunt liberi sa aleaga daca participa sau nu la proteste. „Nu putem sa ingradim dreptul cuiva la greva, cum nici nu putem sa ii obligam sa ia parte la proteste”, a adaugat Pop.
Calendarul protestelor continua asa cum a fost stabilit initial. In 28 mai, angajatii din sistem vor da o spaga simbolica de 10 bani prefectilor, adica reprezentantilor Executivului in teritoriu, dupa care va fi declansata greva generala si boicotarea examenului de bacalaureat, in timp ce pe 1 iunie vor fi organizate marsuri si pichetari la nivel local si national, la care vor participa toti bugetarii.
Cadrele didactice au mai dezbatut si problema Legii Educatiei Nationale in cadrul sedintelor zonale. “Au fost aplicate modificari in proiectul de lege, in componenta consiliului de administratie, in ceea ce priveste titularizarea si decontarea navetei. Liderul de sindicat va fi component al consiliului de administratie, insa, din nefericire elevii sunt doar observatori. Am castigat un punct in plus la titularizare. Dascalii titulari vor ramane pe posturi, urmand ca doar suplinitorii sa dea un concurs organizat de fiecare scoala in parte. De asemenea, a fost reintrodusa decontarea navetei”, a precizat Liviu Marian Pop.
Reprezentantii FSLI au mai acuzat in continuare MECTS ca incepe sa faca presiuni impotriva dascalilor pentru a-i intimida sa nu faca greva. Acestia spun ca reprezentantii Executivului recurg la metehne comuniste pentru rezolvarea problemelor.
Sursa: Catalin Tineghe