In Maramures, din 13 unitati de carne rosie, noua trebuie sa fie gata in ianuarie pentru receptia sanitar-veterinara, celelalte patru avand dreptul la o perioada de tranzitie pana in 2009, an cand trebuie sa respecte toate normele UE. La nivel local, si din cauza costurilor ridicate, nu a existat un interes mare pentru adaptarea la standarde.
Victor Pop, sef Serviciu Igiena Publica din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Maramures, este de parere ca producatorii autohtoni vor pierde teren in fata celor din Uniune. El a precizat ca acestia vor fi obligati sa tina pasul in ce priveste calitatea, pretul, ambalajul daca vor sa supravietuiasca. In opinia sa, marfurile straine ar putea ocupa chiar 90% din galantare.
Oficialul DSV Maramures a explicat ca ”operatorul nu are nicio sansa daca va continua sa produca in conditii necorespunzatoare. El trebuie sa indeplineasca absolut toate conditiile de igiena si de calitate impuse, sa fie capabil sa-si identifice produsul si sa dovedeasca ca este deosebit fata de restul”.
Micii producatori vor fi cei mai greu incercati, fiind prazi usoare pentru ”rechinii” de pe piata. In Maramures, unitatile care produc intre 2-5 tone de carne pe zi trebuie sa plateasca la fel de mult pentru analize ca si firmele mari, care prelucreaza peste 25 de tone de carne pe zi, astfel incat eforturile financiare vor fi importante. Solutia ar fi vanzarea de produse originale, ”iesite din comun”, dupa cum a declarat chiar Victor Pop.
”Ciudateniile” din macelarii nu trebuie sa fie diferite insa prin faptul ca sunt fabricate in conditii ”extreme”, adica in locuri mizerabile in care varul, aschiile metalice, praful, rozatoarele sau ganganiile sunt omniprezente. Acestea, intr-adevar trebuie sa contina diverse combinatii, insa strict alimentare, pentru ca altfel producatorii risca sa isi sisteze activitatea.
Pop Victor a mentionat ca, in 2006, doua unitati au fost inchise in Maramures pentru ca au incalcat normele de igiena si calitate. De la anul, pretentiile vor fi mult mai mari, iar unitatile care nu vor tine pasul cu procesul de tranzitie vor fi mai intai atentionate, dupa care vor fi puse sa isi intrerupa activitatea pe terem nelimitat.
Sursa: Anamaria Stoia