Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care inculpat este Dan Voiculescu, va fi judecat, incepand cu 1 iulie, de un nou complet de magistrati de la Curtea de Apel Bucuresti, format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea. Acestia au promovat de curand la Curtea de Apel Bucuresti de la Tribunalul Bucuresti, urmand ca primul lor dosar sa fie cel privind ICA. Camelia Bogdan a devenit cunoscuta dupa ce in anul 2011 a fost reclamata de Sorin Ovidiu Vintu pe motiv ca judeca „prea repede” dosarul in care omul de afaceri era acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa.
Camelia Bogdan a fost schimbata atunci din acest dosar, insa judecatoarea care a luat acea decizie, Elena Burlan, a fost cercetata de CSM pentru grava neglijenta, deoarece nu avea motive sa o schimbe pe Camelia Bogdan. Numele judecatorului Mihai Alexandru Mihalcea se leaga tot de un dosar al lui Sorin Ovidiu Vintu.
Astfel, in ianuarie 2013, pe cand era magistrat la Judecatoria Sectorului 4, magistratul a refuzat sa-l elibereze conditionat din inchisoare pe Vintu, pe motiv ca acesta „nu a facut eforturi deosebite pe calea reeducarii sale” si „nici nu a incercat sa se remarce intr-un mod deosebit”.
Initial, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul ICA era format din Florica Duta si Stan Mustata. Ultimul a fost arestat pentru coruptie si inlocuit de judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu, insa si aceasta din urma a fost inlocuita de judecatoarea Carmen Constanta Balaci. Ulterior, Florica Duta s-a pensionat, astfel incat dosarul ICA va fi judecat cum de Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea.
Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC „Bioprod” SA Bucuresti.
Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.
In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC „Benefica” SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Sursa: Agerpres