Vezi VIDEO
Daca vi s-a intamplat sa ajungeti la Urgenta dupa ce ati alunecat pe un trotuar necuratat de zapada sau gheata, puteti cere despagubiri adresandu-va instantei de judecata. Procesul, spun avocatii, nu este unul de durata, daca indepliniti anumite conditii.
Peste 70% dintre trotuarele din municipiul Baia Mare nu sunt curatate corespunzator de zapada. Odata ce neaua a inghetat, devine un adevarat pericol pentru pietoni. Zilnic, medicii de la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean se confrunta cu fracturi si luxatii la perosanele care au alunecat pe gheata.
“Se circula foarte prost. In centru parca ii mai bine, dar in cartierul Sasar, unde stau eu, nu ii curatat deloc. De vina is si oamenii care nu isi curata in fata blocurilor si a caselor, dar si patronii de magazine, ca nici aia nu curata”, a precizat Ioan Gherasim din Baia Mare.
Politia Locala ii amendeaza drastic pe cei care nu se conformeaza hotararii de Consiliu Local si nu isi curata trotuarele din fata imobilelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Nu se intampla insa ca oamenii sa alunece numai pe trotuare, ci si pe scarile sau in interiorul magazinelor sau al institutiilor publice, unde gresia este alunecoasa. In acest sens, cel putin la nivelul Primariei Baia Mare, s-au luat o serie de masuri preventive.
“In Primaria Baia Mare nu se va intampla ca cineva sa alunece. Am pus pe jos mai multe covorase unde oamenii isi pot sterge incaltamintele inainte de a intra si in plus, personalul de la curatenie se ingrijeste ca, in permanenta, podeaua sa fie relativ uscata”, a declarat Mircea Dolha, viceprimarul municipiului Baia Mare.
Dar cum amenzile politistilor nu pot compensa zilele de spitalizare in caz de accidente, daca este cazul, exista posibilitatea ca victimele trotuarelor inghetate sa ii dea in judecata pe cei responsabili de curatarea lor.
“O persoana poate sa treaca, de exemplu, prin fata unui magazin, sa alunece pe gheata si sa isi rupa piciorul. In conditiile acestea, persoana respectiva se poate adresa instantei de judecata si poate cere despagubiri, respectiv contravaloarea zilelor de ingrijiri medicale, contravaloarea medicamentelor, la fel si daune morale pentru suferintele fizice pe care persoana le-a insumat”, a declarat avocatul Cristian Niculescu Tagarlas.
Avocatii spun ca nu este un proces complicat, atata timp cat se pot dovedi trei elemente, si anume cauzarea unui prejudiciu, identitatea persoanei care a cauzat prejudiciul, repectiv proprietarul spatiului in fata caruia nu s-a curatat asfaltul, si, nu in ultimul rand, legatura de cauzalitate intre fapta reprectiva si prejudicul cauzat.
Sursa: Calin Dragomir