Vezi VIDEO
Arheologii maramureseni au facut astazi, 6 octombrie, publice descoperirile facute in aceasta vara in zona sitului arheologic de la Bozanta Mica. Gropi de provizii, vetre, cuptoare, dar si doua monede din epoca romana imperiala au fost vestigiile gasite in campania de cercetare arheologica din acest an.
Spre deosebire de alte campanii de cercetare arheologica, in aceasta vara, arheologii maramureseni au mers la sigur in cadrul sapaturilor din Bozanta Mica, mizand pe un studiu magnetometric care a evidentiat locurile unde exista o densitate mare de structuri arse sau de structuri zidite.
Astfel, au fost identificate 66 de complexe arheologice, descoperirile confirmand ca zona era locuita in trei perioade istorice, respectiv epoca bronzului (a doua jumatate a mileniului I i.Hr.), epoca romana – Barbaricum (sec. II-III d. Hr.) si epoca medieval timpurie (sec. VIII d.Hr.).
„O groapa plina cu ceramica este cea mai interesanta descoperire care apartine epocii bronzului. Functionalitatea ei este interpretabila, putand fi groapa menajera sau groapa de provizii”, a spus Dan Pop, seful sectiei Arheologie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Tot din epoca bronzului au mai fost descoperite cuptoare, vase sparte si vetre.
Insa cea mai interesanta descoperire din aceasta vara provine din epoca romana si consta in doua monede, una dintre acestea avand pe o fata chipul Iuliei Mamaea, mama imparatului Severus Alexander. „S-au descoperit si doua monede romane imperiale, mai exact o moneda de argint, descoperita in timpul unor cercetari de suprafata, iar cea de a doua, un sestertius de bronz, descoperita in cadrul sapaturilor”, a explicat arheologul Raul Cardos.
De asemenea, au mai fost descoperite un cuptor pentru producerea painii si o locuinta, adancita in pamant circa o jumatate de metru, din epoca medieval timpurie. „Am gasit si un complex unic in judetul Maramures, un cuptor pentru producerea painii. Acest cuptor a fost folosit initial pentru producerea painii sau a diferitelor produse pentru gospodarie si, dupa ce bolta cuptorului s-a prabusit, groapa de alimentare a cuptorului a fost folosita ca si groapa menajera”, a explicat arheologul Marius Ardeleanu.
Situl de la Bozanta Mica a fost descoperit in 1992 de dr. Ioan Stanciu, pe atunci angajat al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare. Echipa a fost compusa din Ioan Stanciu, cercetator la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj Napoca, arheologii Dan Pop, Raul Cardos, Marius Ardeleanu, Dorian Ghiman, Bogdan Bobina si Zamfir Somcutean. Echipa de cercetare doreste continuarea sapaturilor de la Bozanta Mica, pentru dezvelirea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din Maramures.
Sursa: Andrei Gherghel