Ciobanii vin si in acest an, in perioada Sarbatorilor Pascale, cu o oferta bogata de miei, in jur de 4 milioane de capete, la preturi comparabile cu cele de anul trecut, respectiv 13 lei pe kilogram in viu si intre 20 si 25 de lei in carcasa, consumatorii romani incercand sa faca eforturi pentru pastrarea traditiilor si obiceiurilor pascale, chiar daca puterea de cumparare a fost afectata semnificativ din cauza crizei financiare.
„Aproape jumatate din efectivul de 9,5 milioane de oi reprezinta oferta ciobanilor pentru piata interna, dar si externa din aceasta perioada, respectiv 4 milioane de miei, preturile insa se vor face in piata, dar nu vor sari de 13 lei pe kilogram in viu si intre 20 si 25 de lei in carcasa. Desi am avut ceva exporturi in primele trei luni din acest an, am pierdut o piata importanta, cea a Turciei, pentru ca ne-au fost interzise exporturile, dar si tranzitul prin aceasta tara si nu ne-am putut indrepta spre alte tari. Avem promisiunea autoritatilor ca se vor relua exporturile pe piata Turciei, in urma discutiilor care vor avea loc la finele acestei luni”, a declarat, azi, 27 aprilie, pentru Aggerpres, presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine din Romania – Romovis, Ion Campeanu. Ciobanii afirma ca in ultimul an au inregistrat cheltuieli „mai mari ca niciodata” seceta afectand intregul sector agricol.
„Anul trecut am avut cheltuieli mai mari ca niciodata, iar din cauza secetei nu am putut cumpara nimic sub un leu pe kilogram pentru hrana animalelor. in aceste conditii preturile de vanzare nu pot fi mai mari pentru ca nu a crescut puterea de cumparare pe piata interna, iar pe cea externa au coborat si cu 20% fata de 2011, inainte de blocarea exporturilor catre Turcia”, a explicat Campeanu.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat recent ca considera ca produsele alimentare nu ar trebui sa inregistreze cresteri de preturi in aceasta perioada deoarece nu au fost evenimente speciale in agricultura, mentionand totusi ca preturile din piata sunt reglate de cerere si oferta.
„Din punct de vedere al agriculturii nu am avut calamitati sau evenimente speciale care sa genereze cresteri de pret in perioada urmatoare, dar repet exista un pret care se stabileste in functie de cerere si oferta. Bineinteles ca in perioada Pastelui se vor intensifica controalele atat la punctele de sacrificare si de desfacere cat si la importuri. Este normal ca atunci cand ai importuri mari sa intensifici controalele”, a declarat Daniel Constantin.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, pretul de productie la carnea de miel in carcasa in 2013 se ridica in acest an la 28-35 de lei pe kg, in functie de rasa, iar pretul mediu de vanzare la carnea de miel in carcasa este estimat pentru aceasta perioada la 25-30 lei/kg, cu 5-6 procente fata de 2012.
Anul acesta, in perioada sarbatorilor pascale, se vor sacrifica 2,5-3 milioane de miei, consumul pe cap de locuitor fiind comparabil cu cel de anul trecut de circa 1,5 kg anual, dar in scadere fata de cei din 2011, cand era de 2,1 kg/locuitor. Productia de carne de ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%.
„In aceasta perioada cererile la export sunt nesemnificative, producatorii de carne de ovine fiind preocupati mai mult de vanzari pe piata interna. Deoarece necesarul de consum este asigurat din productie interna nu exista preocupare nici pentru importul de carne de miel, iar ponderea carnii de miel provenita din comertul intracomunitar este nesemnificativa”, precizeaza MADR.
In 2012, exportul de ovine si caprine vii a ocupat un loc fruntas in balanta comerciala a Romaniei, totalizand 53.907 tone, cu incasari de peste 136,199 milioane de euro, in timp ce importurile au fost de numai 212 tone in valoare de 860.598 euro. Efectivele de ovine si caprine la finele lunii martie 2013 era de peste 17 milioane de oi din care 7,32 milioane de miei, iar de caprine, de 2,196 milioane capete, din care 967.408 iezi.
Sursa: Agerpres