Daca posibilitatea noastra de a fi fericiti ar fi inscrisa inca de la nastere in gene? – este intrebarea pe care si-au pus-o psihologi americani de la Universitatile Berkeley (California) si Northwestern. In lucrarile lor, realizate in colaborare, cercetatorii pleaca de la presupunerea ca o gena ce permite regularizarea producerii de serotonina, numita si ‘hormonul fericirii’, poate prevedea felul in care se vor defasura relatiile amoroase, scrie 7sur7.be.
Gena purtatoare a serotoninei, 5-HTTLPR, exista la oameni fie in versiune scurta, fie in versiune lunga. Gena este transmisa de parinti: una de tata, cealalta de mama. Prin urmare, pot exista doua gene scurte, doua lungi sau una lunga si una scurta.
Cei care au gene 5-HTTLPR scurte sunt nefericiti in casnicie cand apar multe emotii negative, cum ar fi furia si dispretul in cadrul relatiei. Dimpotriva, sunt fericiti cand primeaza emotiile pozitive, adica atunci cand exista umor si afectiune in cuplu. Asa incat gena nu rezolva totul: este vorba si de gasirea unui partener care va inclina balanta intr-o parte sau cealalta.
Acest lucru nu inseamna ca perechile care au diferite variante ale genei 5-HTTLPR sunt incompatibile. Insa cei care au gene scurte au cele mai mari sanse sa fie fericiti in relatie. ‘Persoanele care au doua alele scurte ale acestei gene sunt ca si florile de sera: infloresc in casnicie atunci cand climatul emotional este bun si se ofilesc atunci cand este rau. Invers, persoanele care au una sau doua versiuni lungi ale genei sunt mai putin sensibile la climatul emotional. Niciuna din aceste variante genetice nu este in sine buna sau rea’, precizeaza cercetatorii, adaugand ca ‘fiecare are avantajele si dezavantajele ei’.
Sursa: Agerpres