Vezi VIDEO
Judetul Maramures are trei reprezentanti in finala nationala a Galei Premiilor in Educatie 2011. Competitia urmareste promovarea oamenilor, proiectelor si organizatiilor care au un impact semnificativ asupra sistemului educational din Romania. Una dintre finaliste este Claudia Stoica, profesoara de limba engleza la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, o a doua este eleva Teodora Lazar, care este implicata in atat de multe proiecte, incat pentru ea nu exista notiunea de timp liber, iar cea de-a treia finalista este Sanziana Santa, o dascalita de scoala primara dintr-un mic catun maramuresean – Ponorata.
Cursuri, lectii in particular si proiecte de voluntariat. Cam asa poate fi descrisa o zi din viata Teodorei. Desi este doar in clasa a VIII-a, tanara baimareanca ajunge acasa abia spre seara, dupa o zi incarcata. Cu toate astea, gandul ca poate ajuta pe cineva o face sa continue in fiecare zi, multumita la final de ceea ce a realizat.
Alaturi de alti noua finalisti, Teodora Lazar a fost aleasa anul acesta in cadrul Galei Premiilor in Educatiei la sectiunea „Elevul Anului”. Proiectele de voluntariat in care au fost implicati, alaturi de activitatile scolare si activitatile extrascolare au fost criteriile luate in calcul la nominalizarea finalistilor. Tanara baimareanca marturiseste ca nu ezita sa ofere o mana de ajutor, prin actiunile de voluntariat la care participa reusind sa isi dezvolte personalitatea si, totodata, sa le ofere un viitor mai bun celor aflati la nevoie.
„Am organizat un proiect anul acesta numit «Din inima pentru suflet» cu caminul de batrani din Baia Sprie, in care au fost implicati mai multi elevi si profesori din cadrul Liceului de Arta din Baia Mare. De asemenea, sunt implicata intr-un alt proiect mare, pe plan transfrontalier cu copiii de la o scoala si o gradinita cu predare in limba romana din Ucraina”, povesteste Teodora.
Saptamana trecuta, Teodora a participat la un interviu in Bucuresti, in urma caruia se va decide castigatorul fiecarei categorii. Desi tanara se astepta la o discutie intr-un cadru strict, conversatiile libere si exprimarea parerilor personale au facut ca atmosfera din cadrul selectiei sa fie una degajata.
In plan scolar, tanara are nenumarate succese, cel mai recent fiind castigarea Olimpiadei Artelor desfasurata la Brasov. Premiul i-a adus si o participare internationala la un concurs desfasurat in Statele Unite ale Americii, unde Teodora a reprezentat cu mandrie Romania.
Claudia Stoica preda din 2004 Limba Engleza la liceul din Cavnic si, de atunci, incearca sa gaseasca modalitati de a atrage elevii catre scoala si invatare. A scris numeroase proiecte Comenius prin intermediul carora numerosi elevi din Cavnic au avut posibilitatea sa viziteze institutii de invatamant din Europa, a realizat un Centru Multifunctional de Invatare Continua sustinut voluntar de catre profesori si a initiat si coordonat o revista scolara. Profesoara recunoaste ca de cand a descoperit limba lui Shakespeare nu si-a dorit altceva decat sa predea elevilor engleza.
„Banuiesc ca am avut o activitate destul de variata si, intr-adevar, si pe mine m-a surprins. In momentul in care mi-am depus candidatura, mi-am dat seama ca am facut foarte multe anul trecut”, a declarat Claudia Stoica.
Un defect al sistemului de invatamant romanesc vazut de catre profesoara intrata in cursa pentru titlul de profesorul preuniversitar al anului este rigiditatea programei scolare. In opinia ei elevii ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga meteriile pe care le studiaza si, in plus, ar opta si pentru mai multe ore de limba engleza.
„Daca as fi ministru as da posibilitatea elevilor sa isi aleaga cursuri optionale, pentru ca, de exemplu, la liceele tehnologice nu exista aceasta posibilitate si categoric as introduce mai multe ore de engleza -minim trei pe saptamana”, a relatat ea.
Castigatorii acestui concurs vor fi anuntati in data de 2 noiembrie. Primele trei locuri la categoria profesorul preuniversitar al anului sunt recompensate cu 10.000, 5.000, respectiv 2.000 euro, in timp ce la categoria elevul anului premiile sunt de 7.000, 5.000 si 3.000 euro.
Sursa: Gabriela Kuhajda, Andrei Gherghel