![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Fara stirea autoritatilor locale si cu un aviz pentru demolare eliberat in urma cu mai multi ani, reprezentantii fostei societati Cuprom Baia Mare au dat dispozitie ca uzina sa fie facuta una cu pamantul. Buldozerele unei firme din Olt au daramat deja cladirile in care au functionat topitoria, prerafinarea si convertizarea. La Primaria Baia Mare s-a aflat despre aceasta interventie abia zilele trecute, dupa cum a precizat viceprimarul Istvan Ludescher, care a adaugat ca proprietarii fostei uzine metalurgice risca o amenda de pana la 10.000 de lei pentru demolarea neautorizata. Desfiintarea fostei societati Phoenix, care are o istorie de zeci de ani in Baia Mare, nu nemultumeste alesii locali, care de cateva luni vorbesc despre eliberarea spatiului si chiar sustin demolarea turnului combinatului.
Actiunea demarata in aceste zile pe platforma industriala Cuprom Baia Mare a fost planuita in urma cu trei ani, cand s-a declansat procedura de insolventa a firmei. Potrivit oficialilor din Primaria Baia Mare, la vremea aceea s-a eliberat o autorizatie pentru desfiintarea mai multor cladiri. Potrivit autoritatilor, socitatea avea de urmat mai multe actiuni de ecologizare pana sa ajunga la demolare, unul dintre cei mai importanti dar si mai costisitori fiind decontaminarea zonei. La circa 15 milioane de euro a fost evaluata aceasta interventie, peste care s-a sarit insa, fapt ce pune in pericol mediul din Baia Mare, dupa cum a semnalat viceprimarul municipiului.
„Noi alaltaieri am fost acolo pentru ca am aflat ca deja au inceput lucrarile de demolare. Acolo am aflat ca aceste lucrari au fost incepute cu circa o luna, o luna jumatate in urma. De fapt, se si vede ca hala aceea e rasturnata, stalpii si constructia metalica la pamant. La desfiintare lucreaza o firma din judetul Olt. Utilajele sunt ale lor sau inchiriate, dar se lucreaza intens. Am cerut documente, bineinteles ca nu au avut. Au cerut recent un certificat de urbanism, in iunie, pentru desfiintare cladiri industriale, dar acest certificat nu inseamna autorizatie de desfiintare. Le-au fost specificate toate actele necesare pentru autorizare, dar documentatia nu a mai fost depusa”, a explicat pentru eMaramures viceprimarul Istvan Ludescher.
Dupa actiunea de control pe fosta platforma industriala, s-a dat dispozitie sa se intocmeasca un act de constatare si sa se aplice o amenda pentru lucrari neautorizate, asta ca sa se indeplineasca formalitatile legale. Potrivit viceprimarului, s-a incercat contactarea reprezentantilor Cuprom, insa fara folos.
„Reponsabilii societatii nu sunt aici. Sunt trei persoane care sunt angajate de catre Cuprom. Una din ele este in concediu, doua au fost prezente dar nu sunt factori de decizie. Nu am primit explicatii, dar au confirmat ca nu este autorizatie de desfiintare”, a mai precizat Ludescher.
Oficialii Cuprom Baia Mare au angajat firma Roximban Mineral SRL, cu sediul in Bals, judetul Olt, pentru demolare. Autoritatilor locale li s-a comunicat ca, in baza contractului, proprietarii uzinei le-au dat mana libera muncitorilor, acestia putand sa valorifice materialul de constructie si fierul vechi rezultate din interventie.
CITESTE SI:
CITESTE SI:
CITESTE SI:
CITESTE SI:
DEZVALUIRI – DEMOLARE TURN – Afla ale cui sunt avantajele dinamitarii turnului de la fostul combinat Phoenix
CITESTE SI:
TURNUL COMBINATULUI – Istoria si secretele “celei mai inalte constructii industriale”, pe care autoritatile se pregatesc sa o dinamiteze
Sursa: Anca Popescu