Vezi VIDEO
Baimareanul Cosmin Andron impreuna cu Cristina Pogacean sunt doi dintre alpinistii care pot intra in istorie. Cei doi sunt primii sportivi romani care vor incerca sa escaladeze varful GC6248 situat in Himalaya, in masivul Annapurna. Cu o inaltime de 6248 de metri, acesta este unul dintre putinele varfurile montane neatinse inca de om. Expeditia va fi una extrem de dificila, pentru ca informatii despre acest varf sunt foarte putine, iar traseul pe care spera sa il abordeze a fost gandit folosind o poza cu varful respectiv.
Cosmin Andron, unul dintre cei mai cunoscuti alpinisti baimareni, este pe cale sa porneasca intr-una dintre cele mai importante expeditii din viata sa. Confirmarea ca el impreuna cu partenera sa, Cristina Pogacean, vor fi primii oameni care incearca sa urce pe acest varf a venit chiar din partea Ministerului Nepalez de Turism, in urma achizitionarii permisului. Plecarea in expeditie ar urma sa aiba loc luna viitoare, iar alpinistul spera la o aventura de neuitat.
„Biletele de avion sunt luate, ar trebui sa plecam de aici in 13 aprilie, in mai putin de o luna. Este un varf de peste 6.000 de metri, in Hymalaya, in Nepal. N-a mai fost esacaladat de niciun om. Nimeni n-a incercat inca sa-l urce, prin urmare pachetul de surprize s-ar putea sa fie foarte bogat. Noi am discutat la ministerul de resort nepalez si unul dintre motivele pentru care permisul este mai scump decat ar fi in aceasta clasa de altitudine este pentru ca nimeni nu a solicitat vreodata un permis in mod oficial si nu se stie unde va fi tabara de baza. Totul este o mare necunoscuta in ceea ce priveste accesul la munte, daramite ascensiunea propriu-zisa”, a spus Cosmin Andron.
Chiar daca stie ca va trebui sa treaca peste multe obstacole, baimareanul este decis sa nu dea in spate, telul primordial fiind ascensiunea in premiera a acestui varf. Mai mult, acesta este un vis de-al sau de mai bine de un an. „Decizia e luata de la sfarsitul anului trecut, de cand incerc sa adun fonduri. Am reusit sa acoperim pentru acest varf jumatate din bugetul necesar din fonduri proprii“, mai spune baimareanul.
Avand in vedere ca va fi prima tentativa de escaladare a varfului GC6248, Cosmin spune ca nu stie la ce sa se astepte. Informatii nu a putut obtine de la niciun alt alpinist, o poza cu lantul muntos fiind singurul lucru care-l poate ajuta in expeditia sa. Mai mult, vremea sau alte fenomene pot impiedica succesul celor doi alpinisti.
„Noi ce avem este doar o poza a acestui munte, stim unde este pe harta, ne-am orientat, nu stim exact cat de dificil va fi sa ajungem la el. Cu experienta pe care o am pot sa apreciez doar un grad aproximativ de dificultate. Este vorba de un perete de peste 1000 de metri, intre 5000 si 6000 si ceva de metri altitudine. Acum, uitandu-ma la 1.000 de metri de perete, imi dau seama pe unde ar fi linia preferata, dar pasajele individuale, cat de dificile sunt, asta va fi una din surprize. Vremea, conditiile meteo, faptul ca vom avea sau nu vom avea conditii favorabile este o alta surpriza“, a explicat Cosmin Andron.
Potrivit sportivului, expeditia va dura aproximativ o luna, iar ascensiunea efectiva in perete nu ar trebui sa dureze mai mult de patru zile. Daca se va depasi aceasta perioada, inseamna ca este mult mai dificil decat cei doi si-ar fi dorit.
La fel ca si in expeditiile anterioare, Cosmin spune ca va duce cu el steagul municipiului pe care-l reprezinta. Faptul ca este baimarean si ca reprezinta o comunitate intreaga este una din mandriile alpinistului.
„Cu cea mai mare placere. Pana acum, din toate expeditiile la care am participat m-am intors si am povestit unde am fost. Tot timpul am fost asa, sa spun legat si de faptul ca sunt de aici, ca sunt baimarean. As fi si mai incantat sa merg cu mandria locala, daca si mandria locala putin ar veni in sprijinul acestor expeditii, care nu sunt concedii in locuri exotice sunt chiar evenimente cel putin sportive daca nu mai mult“, a aratat Cosmin.
Chiar daca nu stiu ce-i asteapta, nu cunosc zona si se vor lovi probabil de multe greutati, cei doi alpinisti sunt decisi sa-si duca sarcina la bun sfarsit.
„Ar fi o reusita pentru noi doi. N-ar fi unul din acele varfuri in care merg 100 de oameni in fiecare sezon. Chiar si tentativa sunt convins ca va fi mentionata in presa de specialitate si vorbesc de presa internationala. Cred ca vom face tot ceea ce tine de noi sa reusim. Stiu ca ar da foarte bine sa vin sa spun ca da vom merge si vom cuceri, nu vom cuceri nimic. Vom incerca sa urcam un munte, vom incerca sa facem o performanta cel putin sportiva daca nu e mult mai complicata sa o clasam altfel. Este ca la un meci, vom incerca sa jucam cat mai bine, speram sa castigam si sa indeplinim obiectivul. Evident, daca vom reusi, vom fi si noi mandri si cei care ne-au sustinut, daca nu, va fi certitudinea c-am incercat“, a incheiat Cosmin Andron.
Nascut in 1976, Cosmin Andron a inceput practicarea alpinismului in 1989. Incepand cu 2006 devine membru al CS Alternative (Timisoara), iar din 2012 si al Clubului Alpin Roman. Intre 2000 si 2005 este membru al Alpine Club (UK). Este ghid montan si instructor de alpinism si schi. Incepand 2000 se catara cu precadere in Marea Britanie, Italia si Franta. Incepand cu anul 2004, in cursul unor vizite regulate in Tibetul de Est escaladeaza in premiera mondiala un numar de cascade de gheata si deschide trasee alpine in masivul Qionglai.
Intre 2004 si 2008 deschide mai multe trasee de escalada si aventura in diverse zone ale Chinei cu precadere in zona Jiu Long (Guangdong), iar dupa 2008 parcurge sau deschide cateva trasee de mixt in maniera solo in Carpati. In 2010 parcurge solo traseul Cassin Ridge de pe Denali (6194 m) in Alaska. In toamna anului 2011 incearca, impreuna cu Cristina Pogacean (RO) si W. Yip (UK), deschiderea unui traseu in premiera mondiala, in stil alpin, pe peretele sud-vestic al Shishapangma (8013m), echipa ajungand pana la 7200 de metri de unde sunt nevoiti sa se retraga.
Este doctor in filosofie al Universitatii din Londra, unde a fostb si profesor intre 2000 si 2004. Din 2010 lucreaza exclusiv ca si ghid montan.
Sursa: Cosmin Carp