![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O iarna friguroasa, dar fara ninsori abundente au anuntat meteorologii pentru Maramures, prin urmare nici soferii, nici firmele care se vor ocupa de deszapezirea drumurilor din judet nu vor avea probleme daca datele specialistilor se confirma. Drumarii sustin ca, in ciuda prognozelor bune, au inceput pregatirile de sezon, iar de pe acum si-au facut stocuri de sare si nisip. In iarna 2011-2012, deszapezirea drumurilor judetene cade in responsabilitatea Societatii Drumuri Poduri, iar cea a strazilor din Baia Mare, firmei Rosal, care si in anii anteriori s-a ocupat de acelasi lucru doar ca in aceasta iarna va presta servicii cu 25% mai scumpe. Pe drumurile judetene, cheltuielile cu deszapezirea s-ar putea cifra la valoarea din 2011, adica aproximativ 4 milioane de lei, insa banii vor intra in contabilitatea firmei aflate in administrarea Consiliului Judetean Maramures, nu in a societatii bihorene Selina, cum s-a intamplat iarna trecuta.
Un grafic de interventie intocmesc in aceste zile drumarii maramureseni, care au dat asigurari ca din 15 noiembrie vor fi pregatiti sa infrunte troienele. Pana atunci, reprezentantii Societatii Drumuri Poduri trebuie sa isi verifice utilajele si sa achizitioneze materialele necesare. Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, a declarat ca firma va avea un grafic in care se va preciza nu doar tronsonul pe care se va actiona, ci si utilajul si conducatorul auto al acestuia.
“Societatea de drumuri, din ce am discutat cu managerul societatii, are pregatite din 15 noiembrie utilajele, cate unul pe fiecare zona. Ma refer la zonele Lapus, Chioar, Codru, Valea Viseului, Izei, Cosaului, Baia Mare si asa mai departe. Pana atunci, va veni cu un program care trebuie sa cuprinda nivelul de viabilitate, numarul utilajelor cu conducatorul fiecaruia pe fiecare drum”, a precizat Emil Marinescu.
Nisipul este deja pe stoc, iar sarea va ajunge in Maramures dupa ce se va alege castigatorul licitatiei. Circa 1 milion de lei au asigurat autoritatile judetene pentru pregatirea utilajelor si interventiile care ar urma sa se faca pana la sfarsitul anului. CJ Maramures a cheltuit insa in 2010 cu deszapezirea drumurilor judetene aproape 4 milioane de lei.
Pregatiri se fac si in Baia Mare. La sfarsitul saptamanii, in oras vor fi aduse utilajele de deszapezire care vor actiona in aceasta iarna pe raza municipiului, printre acestea fiind si unele 8×4 ce se vor folosi in zonele Firiza, Blidari si Valea Neagra, unde e zapada mai multa. Numarul autovehiculelor de interventie a fost suplimentat cu patru fata de 2010, ajungand la 21. Tot in aceste zile urmeaza sa ajunga in oras si 2.000 de tone de sare din cele 4.000 de care autoritatile locale considera ca e nevoie. Parcul auto pentru deszapezire chiar va fi expus in centrul Baii Mari, prezentarea fiind programata pentru ziua de luni, 17 octombrie.
Costurile deszapezirii in acest sezon au fost estimate orientativ de catre oficialii Primariei Baia Mare, pe baza platilor anterioare. In iarna 2009-2010, deszapezirea a costat municipalitatea aproximativ 1,4 milioane de lei, iar sezonul trecut s-au cheltuit 1,1 milioane de lei.
“Noi nu am facut modificari de tarife. Vom deconta strict partea de interventie, de actiune, daca strada e curata, atunci vom deconta curatirea ei, in functie de tipul de operatie executat, fie ca e pluguit, fie cu sare. E greu de estimat o suma. In 2009-2010, ne-a costat deszapezirea aproximativ 1.400.000 de lei, iarna trecuta 1.100.000. In functie de precipitatii, vom plati mai mult sau mai putin”, a explicat city managerul Baii Mari, Vasile Barbul.
Autoritatile locale nu au exclus ca pot sa apara probleme, precizand ca se pot isca si nemultumiri tinand cont ca este imposibil sa actioneze deodata pe toate cele 380 de strazi ale municipiului. Prin urmare, cu prioritate se va actiona pe arterele principale, pe cele in panta, iar apoi in cartiere.
Sursa: Camelia Tocaci, Anca Popescu