Prefectul de Maramures recunoaste ca initiativa sa este complet neobisnuita pentru administratia publica locala din Romania, dar spune ca a fost fortata sa aleaga acesta cale pentru ca altfel nu ar fi putut sa rezolve problema drumurilor din municipiul resedinta de judet.
Politistii trebuie sa ancheteze soselele municipiului
Sesizarea a fost inaintata la Procuratura in urma cu aproximativ trei saptamani, dar prefectul nu a facut vreo o declaratie publica privind actiunea sa. „Nu m-am gandit ca e ceva senzational. Nu i-am anuntat nici pe cei de la guvern pentru ca e treaba noastra sa ne rezolvam problemele”, a declarat Gyongyike Bondi pentru eMaramures.ro.
Reprezentantul guvernului in teritoriu s-a decis sa apeleze la procurori si politie pentru ca nu a vazut o alta solutie. „Problema e ca multe din lucrarile la drumuri sunt facute in subantrepriza. Nici primaria nu stie probabil cine e adevaratul executant. Daca as fi aflat firmele care au facut aceste lucrari as fi depus plangere penala impotriva lor. M-am gandit foarte mult… Exista si solutia sa dau in judecata primaria sau consiliul local, dar nu mi se pare corect. Nu autoritatile sunt cele care au realizat lucrarea. Cred ca responsabile sunt firmele care au lucrat efectiv”, a precizat prefectul.
Gyongyike Bondi nu imputa autoritatilor din Baia Mare ca ar fi folosit prost fondurile pentru repararea drumurilor. Ea spune ca plangerea ei se refera strict la calitatea lucrarilor desfasurate anul trecut in municipiu. „Eu una m-am saturat de justificari. Executantii trebuie sa vada ca nu e de joaca cu banii publici. Ma scoate din sarite treaba asta cu termenul de garantie de sase luni. Termina lucrarile in noiembrie, iar pana in primavara drumurile sunt pline de gropi, dar noi nu ii mai putem trage la raspundere. Nici nu mai e timp sa asteptam. Puteam usor sa dau un ordin sa se formeze un grup de experti care sa verifice ce se intampla, dar asta ar fi durat foarte mult si iarasi venea iarna. Asa procuratura si politia sa isi faca treaba si sa ii pedepseasca pe cei vinovati.”
Alesii locali iau in deradere initiativa prefectului
Prefectul maramuresean spune ca ideea unei plangeri penale impotriva drumarilor e imprumutata din Uniunea Europeana. „Sunt singurul prefect care a facut asta, dar in Europa e un lucru obisnuit. Vom invata multe de la Uniune in perioada care urmeaza. Nici roata nu era din prima zi cand am coborat din copac. Ne-am obisnuit cu ea, iar acum nu se mai mira nimeni. Asa e si cu sesizarea mea. Am tot dreptul sa fac asa ceva, iar daca va mai fi nevoie o voi mai face.”
Replica primarului baimarean Cristian Anghel a fost destul de dura. „Avem o colaborare foarte buna cu Institutia Prefectului, dovada si acest denunt penal. Probabil ca va raspunde cine se ocupa de starea drumurilor… Ce s-ar intampla daca la un moment dat cineva se impiedica de bariera de la Prefectura, se beleste la coate si da in judecata Prefectura sau Consiliul Judetean?!”, a conchis pe un ton glumet edilul Baii Mari.
Colegii sai liberali au concluzionat ca „miscarea prefectului e aiurea”si ca aceasta ar fi trebuit „sa se implice altfel daca tot vrea sa rezolve problema drumurilor”. „Daca se gaseste un vinovat nu inseamna ca vom avea drumuri mai bune”, a precizat deputatul Ioan Hoban.
In schimb, presedintele PD Maramures, Mircea Man, a apreciat initiativa prefectului. „Orice actiune care are ca rol reabilitarea drumurilor din Maramures e binevenita. Judetul e izolat, avem probleme mari cu soselele”, a afirmat acesta.
Prefectul de Maramures spera ca in cateva saptamani politia va avea un raspuns la plangerea penala pe care a formulat-o impotriva drumarilor. Ea crede ca vor fi gasiti vinovatii si ca efectul va fi acela ca firmele vor avea mai mare grija atunci cand vor executa lucrari pe teritoriul judetului.
Sursa: Larisa Tivadar
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult