In 14 octombrie, crestinii o praznuiesc pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ca fiind ocrotitoarea Moldovei. An de an, in 14 octombrie, sute de mii de credinciosi din toata tara vin sa o cinsteasca pe Cuvioasa la catedrala Mitropolitana din Iasi, acolo unde se afla moastele sale intregi. Sfanta Cuvioasa Parascheva este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri sau Vinerea Mare.
Sfanta Cuvioasa Parascheva cea Noua s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”, cuvinte care au determinat-o sa-si daruiasca hainele sale saracilor.
Dupa o vreme se retrage in pustie, iar dupa cinci ani, cuvioasa a plecat spre Tara Sfanta, asezandu-se intr-o manastire de maici din pustiul Iordanului. Intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus, in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul, fiind ingropata ca o straina.
Traditia spune ca trupul unui marinar care a murit pe o corabie a fost aruncat in mare, iar valurile l-au aruncat pe tarm, fiind descoperit de un sihastru care traia acolo. In timp ce era sapata groapa pentru ingroparea marinarului, a fost gasit trupul neputrezit si plin de mireasma al Sfintei Parascheva.
In noaptea urmatoare, unuia din crestinii care au sapat groapa, i s-a aratat in vis o imparateasa sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa din vis ” si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva ” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.
Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in Biserica Sfintii Apostoli din Epivat. Aici avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.
In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
Sursa: Camelia Tocaci