![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Multi dintre micutii din comunitatile de romi din Baia Mare nu au o viata prea usoara. Pentru ei apartenenta la etnie nu este o mandrie, ci o povara, dupa cum au recunoscut, cu naivitatea specificiva varstei, copiii care au luat parte astazi, 27 iulie, la un spectacol de muzica, versuri si dans pus in scena cu ajutorul unor actori bucuresteni, voluntari in cadrul unei organizatii nonguvernamentale.
Timp de o saptamana, 12 copii din zona Cuprom, Luminisului si Horea din Baia Mare au facut lectii de teatru si s-au pregatit intens pentru a prezenta un spectacol despre viata lor dintre blocurile gri aflate la periferia urbei atat la propriu, cat si la figurat. Povestile de pe scena au fost edulcorate insa. Unul dintre micuti a spus ca este fericit cand merge in parc, sa se plimbe alaturi de mama sa. In realitate, mai frecvente sunt situatiile in care parintii isi trimit copiii la cersit ori ii lasa sa umble pe strazile orasului de capul lor.
”Cred ca cel mai mare semnal pe care vrem sa il tragem, desi nu neaparat asta este scopul proiectului nostru, e sa aratam ca acesti copii, care traiesc in toate mediile astea improprii nu au nicio vina si ca sunt copii la fel ca oricare alt copil, au talente, povesti de viata si capacitatea de a se ridica si de a merge mai departe. Sunt foarte optimisti, foarte veseli si foarte talentati”, a marturisit una dintre voluntare, actrita Oana Rusu.
Copiii s-au dedicat trup si suflet spectacolului, incercand sa dea tot ce au mai bun. Momentele de glorie au fost scurte pentru micuti, astfel ca imediat dupa ce au coborat de pe scena improvizata s-au intors la grijile lor de zi cu zi. ”Este foarte important ca daca nu stii sa citesti, nu te primeste nicaieri, daca nu esti imbracata frumos, nu te primeste nicaieri, daca esti tiganca in niciun fel nu te primeste”, a marturisit una dintre fetele ce a participat la spectacol, Larisa Varga.
Desi intampina dificultati la tot pasul, unii dintre copii au spus ca nu vor renunta sa lupte pentru a-si ajuta parintii sau rudele aflate in dificultate. ”Noi cand vom fi mari, o sa stim sa citim, ne angajam la lucru si cu tot binele din lume o sa il ajut pe tati”, a spus Andrei Fernando Varga.
Proiecte similare au fost initiate si la groapa de gunoi de la Patarit, din Cluj-Napoca, dar si in cartierul bucurestean Ferentari. Spectacolul din Baia Mare a fost un proiect initiat de asociatia culturala dramAcum, in parteneriat cu asociatia Romano ButiQ si Institutul Cultural Roman.
Sursa: Gabriela Kuhajda