![]() |
![]() |
In spatele esantioanelor gazduite de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, se ascund o serie de povesti pe care un simplu vizitator al institutiei nici nu le-ar putea banui. Si nu e de mirare, tinand cont de numarul mare de mine existent in judet, de locurile unde baiesii Maramuresului au descoperit zacamintele –unicat, unele dintre ele fiind ulterior transformate in lingouri de aur si trimise Trezoreriei Nationale de la Bucuresti.
Reprezentantii Muzeului de Mineralogie au dezvaluit o parte dintre “istorioarele” mineralelor expuse la muzeu. Primele minerale de aur pe care muzeul le detine au intrat in posesia institutiei abia in urma cu 11 ani. Si asta pentru ca, dupa cum sustin expertii, in regiunea Baia Mare aurul aflat sub forma de zacaminte era scos de mineri si trimis apoi sub forma de lingouri Trezoreriei Nationale de la Bucuresti.
“Noi ca muzeu am suferit, pentru ca nu am avut esantioane de colectie. In 2000 s-a intamplat o minune. S-a gasit o geoda cu esantioane de colectie pentru muzeu. Ne-am bucurat foarte mult, pentru ca pana atunci esantioanele de colectie de aur erau prezentate doar la Brad, unde aurul s-a dezvoltat foarte frumos. La noi esantioanele sunt mai mici, dar ne bucuram si asa”, a explicat Elisabeta Fodor, seful sectiei de mineralogie.
Pana in 2000, cand au fost aduse primele esantioane din aur de la mina Cavnic, vizitatorii muzeului puteau vedea doar foite din aur sau diseminate. Dupa cum precizeaza reprezentantii muzeului, esantioanele din aur aduse dupa 2000 au fost extrase de la Dealul Crucii, unde specialistii spun ca exista o mina inca din vremea romanilor. Ultima achizitie de acest gen la muzeu a fost in urma cu doi ani, cand au fost cumparate 20 de astfel de esantioane.
Un alt esantion de colectie cu care Muzeul de Mineralogie se mandreste este stibina, pe care institutia o prezinta in materialele de promovare ori de cate ori are ocazia.
“Este o minune pentru ca in 1980 s-a gasit o geoda foarte mare. Atunci minerii au descoperit atat de multe inca atunci cand se vorbea de aceasta stibina cu baritina care s-a gasit in mina Baia Sprie, orice mineralog sau specialist spunea… Baia Mare”, a precizat Elisabeta Fodor.
Cele doua tipuri de minerale, aurul si stibina, sunt prezente in toate materialele de promovare ale muzeului, pentru ca acestea reprezinta identitatea orasului Baia Mare.
Sursa: Anca Popescu