Postul Nasterii Domnului, numit si postul Craciunului, este unul dintre cele patru mari posturi de peste de an. El simbolizeaza postul de 40 de zile pe care proorocul Moise l-a tinut inainte de a se intalni cu Dumnezeu pe Muntele Sinai, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament care asteptau venirea lui Mesia. Postul Craciunului a fost mentionat ca practica generala inca din secolele IV – V, cand nu toti posteau in acelasi fel si acelasi numar de zile. Unii posteau 7 zile, iar altii 6 saptamani. Sinodul local din Constantinopol din 1166 a uniformizat durata, hotarandu-se sa se posteasca 40 de zile, incepand cu 15 noiembrie.
Postul Craciunului este al doilea ca marime si al treilea ca asprime din cele patru posturi de durata din cadrul anului bisericesc. El are aceeasi valoare ca si celelalte din punct de vedere spiritual, pentru ca postul nu este o simpla privatiune sau oprire de la anumite alimente, ci este un act complet, este un act de jertfa. In post, credinciosilor li se recomanda sa se fereasca de cuvinte rele, certuri si invidie, dar sa vina in ajutorul celor care sunt bolnavi si sarmani.
De obicei, postul Nasterii Domnului incepe pe data de 15 noiembrie, insa in anumite situatii postul poate incepe cu o zi mai devreme. Daca se intampla sa cada ziua de 14 noiembrie miercuri sau vineri, atunci postul de prelungeste cu o zi. Ziua de dinainte de intrarea in postul Craciunului, cunoscuta ca Lasatul Secului, este una de pregatire pentru schimbarea modului de viata pe care o aduce lunga perioada de privatiuni pana la Nasterea Domnului. Batranii obisnuiau ca in ziua aceasta sa-si fiarba oalele si sa isi curete casele.
Pe parcursul postului Craciunului se face dezlegare in anumite zile la untdelemn, vin si peste. De la praznicul Intrarii Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) incep dezlegarile la peste. Daca se intampla sarbatoarea unui sfant cu doxologie mare se dezleaga la peste lunea, martea sau joia, iar miercuri si vineri se dezleaga numai daca se intampla hramul bisericii. Dupa 20 decembrie nu se mai dezleaga la peste sambata si duminica, pentru ca urmeaza cateva zile mai concentrate privind postul si rugaciunea, au aratat reprezentantii bisericii.
Sursa: Ioana Osan