![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Slujbe de o profunzime aparte sunt savarsite in perioada Postului Mare, in Bisericile Ortodoxe. Inca din prima zi a acestei perioade, in lacasurile de cult se citeste Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, un lung imn liturgic alcatuit din peste 250 de stihiri care poate fi considerata ca fiind un dialog al omului pacatos cu propria constiinta. Atmosfera din biserici e in aceasta perioada una smerita care ii indeamna pe credinciosi la cainta.
Multime de credinciosi iau parte in prima saptamana din Postul Mare la Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul se citeste pe fragmente in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, iar in intregime se citeste in Denia de joi din saptamana a 5-a a Postului Sfintelor Pasti, la Pavecernita.
Imnul liturgic e “o meditatie biblica” si o rugaciune de pocainta, in care e invocata dupa fiecare stih, rugaciunea vamesului sau a proorocului David, “Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma”. Sufletul care se pocaieste plange pentru ca nu a urmat pilda luminoasa a dreptilor virtuosi, ci robia patimilor aratate in multi pacatosi, dintre care unii nu s-au pocait, iar altii s-au mantuit tocmai fiindca s-au cait.
“Asa cum il auzim noi este o meditatie biblica, dar si o marturisire dogmatica. Face referire acolo la toate pildele dreptilor Vechiului Testament de care spune omul sau cel ce rosteste canonul: m-am departat si nu le-am urmat, de toate pildele de pacatuire pe care le-am luat drept model. In aceasta slujba este o rugaciune de durere care ne da mare putere, cainta produce in inima noastra o durere nevazuta, datorata constiintei caderii noastre, cu cuvantul, cu fapta, in noapte, in zi”, a punctat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
De altfel, in aceasta perioada se schimba si atmosfera de solemnitate a slujbelor. Acum e multa smerenie, pornind de la atmosfera din biserica, pana la imbracamintea credinciosilor si starea lor interioara.
“Pentru ca solemnitatea sfintelor slujbe a incetat, expresia rugaciunilor noastre este mai profunda si izvoraste dintr-o inima infranta si smerita, randuiala bisericii este mai complexa si slujbele mai lungi. Totul se imbraca intr-o atmosfera smerita, de la imbracamintea Sfantului Altar si a bisericii in general, la odajdiile si la vesmintele preotilor si chiar imbracamintea credinciosilor este una smerita care vrea sa arate ca odata cu transformarea interioara pe care dorim si nadajduim sa o implinim, nadajduim sa ne schimbam si in exterior dobandind o alta infatisare mai cuvioasa, mai duhovniceasca”, a mai punctat PS Iustin Sigheteanul.
In perioada Postului Mare, in bisericile ortodoxe sunt savarsite cele trei Sfinte Liturghii: a darurilor mai inainte sfintite, a Sfantului Vasile cel Mare si a Sfantului Ioan Gura de Aur. Liturghia darurilor mai inainte sfintite poate avea lor in orice zi a Postului Mare, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, precum si a zilelor aliturgice. De asemenea, in primele cinci duminici din post e oficiata Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, in timp ce Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur se savarsete sambata, de Bunavestire si in Duminica Floriilor.
Sursa: Camelia Tocaci