Vezi VIDEO
Timp de sapte saptamani, crestinii se vor afla in perioada Postului Sfintelor Pasti. E o perioada de abstinenta de la anumite bucate, insa preotii atrag atentia, in aceasta perioada, curatenia trupeasca trebuie obligatoriu dublata de cea sufleteasca. Potrivit randuielilor ortodoxe, in aceste zile, in bisericile din intreaga tara au loc slujbe speciale.
In prima saptamana a postului, de luni pana joi, credinciosii participa la Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, care prezinta numeroase pilde de pocainta si invata crestinii sa se fereasca de lucrurile care nu ii sunt placute lui Dumnezeu. O alta slujba speciala care are loc in aceasta perioada este Liturghia darurilor mai inainte sfintite.
Postul Sfintelor Pasti se va incheia in 23 aprilie. Este considerat cea mai lunga si restrictiva abstinenta de la mancare. Spre deosebire de Postul Craciunului, cand exista mai multe dezlegari la peste, acum doar de Bunavestire, in 25 martie, si in 17 aprilie, Duminica Floriilor, se permite consumarea unir astfel de alimente.
“Sa nu ne gandim ca acest post inseamna doar renuntarea la anumite alimente. Sa nu ne gandim ca in post renuntam doar la anumite distractii. Sa nu credem ca daca vom veni doar in saptamana patimilor sa ne spovedim suntem in regula pana la anul urmator, cand vom ajunge in aceeasi perioada. Sa luam acest post in serios inseamna nevointa trupeasca, dar si rugaciune care alimenteaza sufletul nostru. Trebuie privit din ambele puncte de vedere: atat din punct de vedere trupesc, cat si sufletesc”, a explicat preotul Cristian Stefan, consilier cultural in cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, se va repeta in miercurea din a cincea saptamana de post. “E un canon care, pe langa faptul ca este cea mai lunga alcatuire din imnografia Bisericii Ortodoxe continand 271 de tropare, e mare pentru puterea lui duhovniceasca. Pentru ca acest canon l-am putea asemana cu derularea unui film a ceea ce s-a petrecut de la Adam si pana la inaltarea la cer a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Cu numeroase pilde de pocainta, de nevointa, de oameni care dupa ce au cazut au reusit sa se ridice prin pocainta. Si in acelasi timp acest canon ne invata cum sa ne ferim de lucrurile care nu sunt bine placute inaintea lui Dumnezeu”, a spus preotul Cristian Stefan.
In marele post are loc si o alta slujba aparte, Liturghia darurilor mai inainte sfintite care “isi are taina ei”. “Este o randuiala care ne ofera Sfintele Taine, Sangele si Trupul Mantuitorului Iisus Hristos pentru a putea duce mai departe nevointele acestui post”. Preotii mai atrag atentia ca nu trebuie sa lipseasca spovedania si cu dezlegare de la duhovnic, sfanta impartasanie.
Sursa: Camelia Tocaci