Vezi VIDEO
Incepand de astazi, 14 noiembrie, credinciosii ortodocsi au intrat in postul Craciunului, o perioada menita sa-i pregateasca pentru a intampina marele praznic al Nasterii Domnului. Anul acesta, postul a inceput cu o zi mai devreme in Biserica Ortodoxa, miercurea fiind randuita tot ca o zi de post. Pentru greco-catolici, perioada de restrictii va debuta maine. Ca orice post, aceasta perioada reprezinta in primul rand o abtinere de la lucrurile rele care ne indeparteaza de Dumnezeu, dar si una in care carnea ar trebui exclusa din alimentatie, cu exceptia dezlegarilor date de biserici.
Postul Nasterii Domnului va tine pana in 24 decembrie, inclusiv, cand este Ajunul Craciunului (zi de post aspru). Spre deosebire de postul Pastilor, cel de dinainte de Craciun e unul mai usor din punct de vedere alimentar, deoarece sunt multe dezlegari la peste, vin si untdelemen. Preotii atrag atentia ca postul nu trebuie redus doar la abtinerea de la mancare, ci trebuie sa insemne si renuntarea la lucrurile si gandurile rele, aceasta perioada fiind una de multumire pe care trebuie sa i-o aducem lui Dumnezeu.
“Postul aceste a e unul mai putin aspru, pentru ca in fiecare sambata si duminica exista dezlegare la peste, plus celelalte sarbatori: Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Ierarh Nicolae sau chiar si alti sfinti. Inainte de toate, noi cred ca ar fi bine sa-l privim, indiferent ca e postul Craciunului, postul Pastilor ca pe o jertfa de multumire pe care trebuie sa i-o aducem lui Dumnezeu si atunci cu siguranta nu ni se va parea nici greu de tinut, iar rezultatele lui vor fi benefice pentru sufletul fiecarui crestin”, a aratat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
De cealalta parte, nutritionistii atrag atentia ca postul e chiar indicat, mai ales daca vine din credinta si ”dintr-o nevoie izvorata din interiorul tau”. Totusi, acestia atrag atentia ca persoanele care postesc trebuie sa recurga in aceasta perioada la produse vegetale si sa adopte „retetele bunicii”, optand pentru a se hrani cu mancaruri bazate pe legume, fructe, si nici intr-un caz sa nu aleaga asa zisele preparate de post din soia.
„Trebuie sa consumam produsele noastre, postul il stiau bunicile noastre, insemnau ciorba de legume, insemna fasole, insemnau ciuperci, insemna paine, o tocanita, o zacusca. Nu trebuie sa mancam toate produsele de baza care sa semene cu cele de dulce, dar care sunt facute din soia. Nu incurajati aceasta industrie alimentara, ce ne ofera de la cascaval pana la snitel din soia, pentru ca nu e decat un exces de soia, deoarece soia are mai ales pentru femei si copii un efect dezastruos asupra metabolismului, pentru ca aduce acei estrogeni si pot aparea dezechilibre grave”, a recomandat medicul nutritionist, Mihaela Bilic, cititorilor ziarului electronic eMaramures.ro
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia – Izbavitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.
Sursa: Camelia Tocaci