Cei doi sateliti Galileo, lansati vineri de o racheta Soyuz din Guyana franceza, nu s-au inscris pe orbita prevazuta, arata Arianespace, ceea ce ar putea duce la intarzierea intrarii in functiune a sistemului de navigatie european care urmeaza sa concureze GPS-ul american, transmite sambata AFP. „Observatii complementare stranse dupa separarea satelitilor de racheta Soyuz VS09 pentru Galileo FOC M1 arata o diferenta intre orbita atinsa si cea prevazuta”, se arata sambata inr-un comunicat al societatii Arianespace, care adauga ca „se desfasoara investigatii” in acest sens.
„Satelitii au fost plasati pe o orbita mai joasa decat cea prevazuta. Echipele noastre analizeaza in prezent impactul pe care l-ar putea avea acest lucru asupra satelitilor„, se mai spune in comunicatul mentionat. Societatea nu a dat deocamdata nicio informatie despre posibilitatea unei corectari a traiectoriei celor doi sateliti.
Europenii au vrut sa aiba propria lor tehnologie, independenta de sistemul militar american GPS, iar programul de instalare a sistemului de navigatie, cu o valoare de 5 miliarde de euro, este finantat 100% de Comisia Europeana si pus in aplicare de ESA (Agentia spatiala americana).
Sistemul era prevazut initial sa intre in functiune in 2008, cu un cost de 3,2 miliarde de euro, dar programul (in cadrul caruia primii sateliti au fost lansati in octombrie 2011), a inregistrat intarzieri si cresteri de pret. In octombrie 2013, firma germana OHB, care urma sa construiasca 22 de sateliti, s-a vazut nevoita sa ceara sprijinul concurentilor sai francezi pentru a recupera intarzierile la livrare. Arianespace a anuntat joi lansarea, „incepand din 2015”, a 12 noi sateliti, „pentru a accelera desfasurarea” programului Galileo. Pana in 2017, sistemul urmeaza sa dispuna de 24 de sateliti operationali, la care se vor adauga sase sateliti de rezerva. Sistemul este prevazut sa fie in intregime operational in 2018.
Operand la o altitudine mai ridicata decat GPS, satelitii Galileo au un unghi de inclinare mai mare, lucru foarte util in orase, deoarece cu cat semnalul este mai sus cu atat este mai vizibil de utilizatorii de la sol. Satelitii Galileo sunt echipati cu cele mai bune ceasuri atomice utilizate vreodata in navigatie, cu o precizie de o secunda la trei milioane de ani.
Sursa: Agerpres