![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Pasionatii de istorie au avut ocazia astazi, 24 noiembrie, sa viziteze santierul arheologic din „Piata Cetatii”, unde a fost organizata a doua editie a Zilelor Portilor Deschise, in contextul in care cercetarile au ajuns la final. In zona au fost descoperite ruinele a doua lacasuri de cult, ce dateaza din secolul XV, ramasitele unor ateliere de reparatie ale bisericilor, dar si fundatia unei capele, morminte si monede de argint. De saptamana viitoare, reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures vor incepe sa acopere sapaturile.
Baimarenii au avut ocazia sa descopere o parte din istoria orasului Baia Mare, la santierul arheologic din Piata Cetatii, in cadrul celei de-a doua editii a Zilelor Portilor Deschise, organizate de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie. In locul cunoscut de baimareni sub denumirea „Tintirim”, situat in spatele Turnului Stefan, arheologii maramureseni au facut o importanta descoperire pentru istoria medievala a orasului. Aici au fost gasite ruinele Bisericilor ‘Sfanta Ecaterina” si ‘Sfantul Martin”, ambele situate la mica apropiere de Biserica „Sfantul Stefan”.
„Sapaturile au avut rolul de a scoate in evidenta planimetria Bisericii Sfantul Stefan. Intr-o prima etapa am gasit pilonii centrali ai Bisericii, stiti ca biserica Sfantul Stefan este atestata la inceputul secolului 14, iar in etapa a doua am extins putin cercetarile, descoperind de asemenea sacristia , cripta bisericii si o mare parte din altar. Tot in cadrul acestei a doua etape am extins cercetarile la Biserica Sfanta Ecaterina, in partea estica a pietei si de asemenea si la Biserica Sfantul Martin”, a aratat Dan Pop, seful sectiei de arheologie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.
In zona au mai fost descoperite morminte, monede de argint, dar si doua ateliere care erau folosite cel mai probabil la constructia sau repararea bisericii. Municipalitatea intentioneaza ca aici sa puna in valoare zona, astfel incat baimarenii sa stie de existenta acestor obiective.
„Avem marea bucurie sa stim ca in aceasta piata au existat mai multe biserici decat ne asteptam sa fie cu material consistent arheologic. E vorba de Biserica Sfantul Martin pe care s-a ridicat Biserica Sfanta Treime, Biserica Sfanta Ecaterina si bineinteles biserica Sfantul Stefan. Proiectul va pune in evidenta fara sa distruga acest material arheologic, ca sa stie comunitatea de existenta acestor obiective. Vom avea marea bucurie sa vedem ziua si noaptea si pe tot parcursul anului ruinele Bisericii Sfantul Martin si Sfanta Ecaterina”, a punctat arhitectul Ildiko Mitru.
Chiar daca vremea a fost inchisa, pasionatii de istorie n-au ratat ocazia sa se perinde astazi, la santierul arheologic, fiind impresionati de ceea ce au vazut. „Mi se pare foarte frumos, e ceva pentru cultura generala a omului, istoria… copiii au uitat-o, dar pe noi ne intereseaza, noi cei mai in varsta. N-am vazut asa ceva pe viu in viata mea. Imi place si pot muri linistit ca am vazut ceva istoric pe viu”, a spus unul dintre vizitatori, Gavrila Ioan.
„Interesanta si binevenita pentru istoria orasului ca sa zic asa. Bravo lor, la cine a facut sapaturile acestea, macar stie lumea ce a fost Baia Mare”, a precizat un alt vizitator, Gheorghe Popescu.
Cercetarile arheologice din acest an au ajuns la final, insa reprezentantii Muzeului Judetean de Istorie au anuntat ca sapaturile arheologice se vor continua anul viitor, in strada 1 Mai, acolo unde se extind cele doua biserici, Sfanta Ecaterina si Sfantul Martin.
Sursa: Camelia Tocaci