Ca si necunoscuta in urma cu 15 ani, poluarea aerului din interiorul locuintelor, birourilor, scolilor, spitalelor si altor spatii publice este in prezent semnalata de epidemiologi ca fiind o grava problema de sanatate publica. Lumanari parfumate, deodorante de camera si alte substante pentru odorizarea aerului din incaperi ar putea fi interzise pentru vanzare in Franta, informeaza publicatia francez Le Nouvel Observateur.
Observatorul francez pentru Calitatea Aerului de Interior /OQAI/ estimeaza ca acest tip de poluare costa colectivitatea intre 10 si 40 de miliarde de euro, dintre care 1 miliard doar pentru achizitia de medicamente si antiasmatice. In cadrul elaborarii de planuri nationale pentru sanatatea mediului /PNSE/, care se succed in Franta incepand din 2004 /al treilea este in curs de redactare/, au fost luate numeroase masuri. In prezent, ele au fost intarite de Ministerul Mediului.
Incepand de la 1 ianuarie 2012, fabricantii si distribuitorii de decoratiuni, detergenti, vopseluri trebuie sa posteze pe ambalaje o eticheta care sa contina informatii despre nivelul de emisii poluante ale respectivelor produse. O campanie de informare a marelui public, prevazuta pentru 2014, este menita sa-i incite pe consumatori sa utilizeze aceasta informatie disponibila, dar uitata. Produse foarte uzuale precum lumanarile decorative, uleiuri si substante odorizante ar putea retrase de la vanzare, deoarece dispereseaza molecule toxice sau canceroase, cum este benzenul.
Prevazuta de Legea franceza a mediului Grenelle, etichetarea pieselor de mobilier /care contin vernis, cleiuri si vopseluri cu mare continut de substante organice volatile/ este o masura care a ramas pana acum doar pe hartie. Astazi, ea a fost relansata, cu accent pe mobila pentru copii.
Persoanele private din Franta vor avea la dispozitie un instrument web care le va permite sa-si diagnosticheze propriile locuinte. Colectivitatile locale sunt de asemenea invitate sa se preocupe de subiect, in special in ceea ce priveste scolile. In acest sens, OQAI a declansat in 2013 o ancheta nationala de cea mai mare anvergura, pe un esantion de 300 de scoli si 600 de clase. Comunitatile trebuie sa se pregateasca pentru o analiza foarte stricta a scolilor si a altor cladiri publice.
O parte importanta vizeaza renovarea habitatului. Programul pentru izolarea din exterior a 500 de locuinte pe an ar putea avea consecinte negative asupra aerului din interior, in cazul in care acestea sunt prost efectuate. Astfel, supravegherea de catre serviciile de stat din Franta a sistemelor de ventilatie va trebui sa fie una sporita, pentru a evita ‘inchistarea’ aerului din interior.
Autoritatile publice franceze amintesc cu aceasta ocazie ca noile reglementari termice nu impun catusi de putin utilizarea de ventilatii mecanice si nu interzic – dimpotriva, recomanda – deschiderea ferestrelor. Centrul Tehnico-Stiintific din domeniul Constructiilor /CSTB/ isi va accelera lucrarile pentru studiul sanitar al materialelor de constructie folosite, pentru a informa mai bine profesionistii din constructii in ceea ce priveste posibila periculozitate a produselor pe care le utilizeaza si care ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii viitorilor locatari.
Sursa: Agerpres