Vezi VIDEO
Poluarea din orasul Baia Mare este o ”molima” de care cu greu vom putea scapa. Concentratiile maxime admise de Uniunea Europeana in ceea ce priveste dioxidul de sulf, de pulberi in suspensie si la fractiunea de plumb din PM 10 au fost depasite in Baia Mare in perioada 2007 – 2008, conform datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului Maramures. Mai grav este ca Romania risca, din cauza poluarii, sanctiuni serioase de la Uniunea Europeana, mai ales ca este posibil ca limita de plumb admisa sa fie depasita anul acesta in Baia Mare.
Agentia pentru Protectia Mediului Maramures atrage atentia ca este nevoie ca depasirile concentratiilor normale de substante poluante din aer trebuie sa fie stopate, altfel Romania risca sa fie sanctionata de catre Uniunea Europeana. Conform datelor APM, situatia este una ingrijoratoare din cauza faptului ca este foarte probabil ca si concentratia de plumb admisa sa fie depasita anul acesta.
„Trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca, cu toate investitiile facute la Romplumb, pana la aceasta data se inregistreaza depasiri la plumb din PM 10, peste limita admisa, insa nu putem sa ne pronuntam, fiind o medie multi-anuala, dar ca medii zilnice depasirile sunt de peste 2 – 3 ori peste limita admisa. In situatia in care Romplumbul ar functiona, pana la sfarsitul anului am avea surpriza ca si PM 10 sa intre in aceasta hora”, a spus Viorel Iancu, director coordonator APM.
Daca poluarea cu plumb si dioxid de sulf este cauzata de poluatorii industriali, in ceea ce priveste pulberile totale, acestea sunt rezultate in urma unor activitati banale.
„In ce priveste pulberile totale, din datele pe care le detinem si inregistrate pe statiile de monitorizare in reteaua automata, acestea se pot pune pe seama mai multor factori. In primul rand este incalzirea pe perioada de iarna, care se face in locuinte cu lemne. Pe de alta parte este praful existent pe strazile din Baia Mare”, a mai spus Victor Iancu.
Baia Mare este defavorizata si de conditiile climatice, dupa cum au aratat reprezentantii APM.
„Noi stim de unde vine poluarea, dar suntem defavorizati. Localizarea orasului este defavorizata prin conditiile de clima. In 2008, am inregistrat in statii mai mult de 60, 70, in unele statii in MM3, pe Valea Firizei, peste 90% din zile nu a batut vantul. Inseamna ca tot ce s-a produs pe vale, incalzirea, un drum neasfaltat, totul se acumuleaza si este inregistrat in statiile noastre si inregistram depasiri”, a aratat Angela Michnea, sef serviciu in cadrul APM Maramures.
Pentru a reduce poluarea din aglomerarea Baia Mare, APM a propus administratiilor locale un set de masuri, printre care se numara intensificarea salubrizarii stradale, pietruirea sau asfaltarea drumurilor agricole, plantari de copaci si reamenajarea spatiilor verzi.
Sursa: Andrei Gherghel