Vezi VIDEO
Calitatea aerului din municipiul Baia Mare va avea de suferit atata timp cat societatea Romplumb functioneaza. Afirmatia ii apartine directorului Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, care a declarat ca proiectul pentru retinerea dioxidului de sulf de la Romplumb este in faza “incipienta” si ca pana la finalizarea investitiei compania va continua sa polueze municipiul Baia Mare.
Romania risca sa intre in procedura de infringement pentru depasirea indicatorilor de dioxid de sulf si PM 10 (pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni). Directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures, Viorel Iancu, a mentionat ca de la 1 decembrie 2009, la nivelul institutiei a fost demarat programul integrat de gestiune a calitatii aerului, avand in vedere depasirile inregistrate in 2008 si 2009 la dioxid de sulf si PM 10.
“Este un program in care este implicat in primul rand municipiul Baia Mare, dar si comunele si orasele limitrofe. Din ultimele adrese primite de la Agentia Nationala, statul roman risca sa intre in situatia de infringement din cauza acestor depasiri”, a declarat Iancu.
In Baia Mare, vinovata pentru depasirea indicatorilor la dioxid de sulf ramane societatea Romplumb. Viorel Iancu este de parere ca societatea Romplumb va continua sa polueze atata timp cat va functiona, in conditiile in care investitiile importante care ar trebui sa se realizeze sunt doar “in faza incipienta”.
“Noi nu facem altceva decat sa monitorizam calitatea factorilor de mediu. Cei de la Romplumb au facut o investitie pentru rezolvarea pulberilor in suspensie de plumb si cadmiu. Iar saptamana trecuta a fost o prima discutie pentru realizarea proiectului de retinere a dioxidului de sulf, insa acesta este in faza incipienta. Urmeaza sa se faca completari la documentatie si, eventual, Agentia Regionala Cluj va dispune continuarea procedurii de evaluare si abia apoi va dispune realizarea investitiei. Pana atunci nu exista nicio sansa de imbunatatire a calitatii aerului, in privinta poluarii cu dioxid de sulf, decat daca Romplumb nu functioneaza! Asta pentru ca la capatul evacuarilor nu exista nicio instalatie de retinere a dioxidului de sulf!” – a explicat Viorel Iancu.
Numai in anul 2009, in unele puncte din municipiul Baia Mare au fost semnalate 52 de depasiri ale dioxidului de sulf, in conditiile in care legea permite doar 24 de depasiri.
Sursa: Camelia Tocaci