Se pare ca nu numai anumite societati comerciale ale Baii Mari sunt generatoare de poluare, ci si sistemele de incalzire pe lemne. Din cauza ca nu-si permit, din motive financiare, sa foloseasca gazele naturale, o buna parte din populatia Baii Mari recurge la incalzirea cu lemne, ceea ce duce la depasiri in cazul indicatorului PM 10 (pulberi in suspensie mai mici de 10 microni) sustine directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures.
In sezonul rece, in Baia Mare creste gradul de poluare nu numai din cauza societatilor cunoscute cu probleme, ci si din cauza ca, in urma utilizarii lemnelor pentru foc, se inregistreaza depasiri la PM 10. Directorul Agentiei de Protectia Mediului Maramures (APM), Viorel Iancu, a declarat ca in cazul utilizarii gazelor, cantitatile de noxe din atmosfera sunt mai mici, in schimb apar probleme atunci cand e vorba despre incalzirea pe baza de lemne.
“Daca la gaze cantitatile de noxe emise in atmosfera sunt mai mici, la incalzirea cu lemne sunt mai mari. Ori populatia care utilizeaza lemne pentru incalzire este cea care nu-si permite sa dea drumul la gaz si mai baga lemne, ca sunt mai ieftine, cu toate ca necesita disconfort”, a afirmat Viorel Iancu.
Acesta a mai aratat ca e foarte greu sa se gaseasca solutii tehnice pentru reducerea poluarii, in perioada de iarna. “In ce priveste PM 10 sunt probleme mari, deoarece acest indicator este depasit in primul rand in perioada de iarna, toamna spre iarna si spre primavara. Daca aceste depasiri ar fi aparut in perioada de vara, ar fi fost altceva, dar iarna sunt putine masurile practice care se pot lua”, a explicat Viorel Iancu.
Sursa: Camelia Tocaci