Costurile legatede poluare si alte pagube produse mediului, cauzate de cele mai mari3.000 de companii din lume, se ridica la 2,2 trilioane de dolari si aracoperi peste o treime din profiturile lor, daca ar trebui sa leplateasca, arata un raport al ONU. Acest raport, care nu a fost incapublicat, apare in contextul in care creste ingrijorarea ca nimeni nueste pus sa plateasca pentru utilizarea, epuizarea si pagubele asupramediului, care iau amploarea unei crize de proportii sub forma poluariisi disparitiei rapide a izvoarelor de apa potabila, crescatoriilor depesti si solurilor fertile.
In fata unor schimbari care vor aveaefecte profunde, nu doar asupra profiturilor companiilor, ci si asupraclientilor lor, fondurilor de pensie si altor investitori, initiativaOrganizatiei Natiunilor Unite intitulata Principiile ONU pentruInvestitii Responsabile si Programul ONU pentru Mediu au cerut un raportasupra activitatilor celor mai mari 3.000 de companii publice din lume.
Studiul,care a fost realizat de compania de consultanta Trucost cu sediul laLondra, si care urmeaza sa fie publicat la vara, a estimat ca valoareapagubelor asupra mediului in 2008 a fost de 2,2 trilioane de dolari, ovaloare mai mare decat suma tuturor economiilor nationale, mai putin asapte tari, din intreaga lume in acel an. Aceasta suma reprezintaaproximativ 6-7 procente din totalul cifrei de afaceri a acestorcompanii sau o treime din profiturile lor.
Cea mai mare ponderein valoarea acestei estimari de 2,2 trilioane de dolari, reprezentandjumatate din aceasta, o detin emisiile de gaze cu efect de sera, caresunt considerate principala cauza a modificarilor climatice. Alte”costuri” majore sunt poluari locale ale atmosferei si pagubele produsede utilizarea excesiva si poluarea apei potabile.
Sursa: Mediafax