Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures arata ca in cazul poluarii cu arsen din localitatea Ardusat responsabilitatea monitorizarii calitatii apei apartine primariei din localitate. De asemenea, in cazul in care in apa sunt detectate depasiri ale unor parametri, detinatorul retelei sau producatorul trebuie sa impuna masuri de tratare a apei din resursa subterana.
Conform legii apei potabile, sursele ce asigura apa potabila in mediul rural sunt controlate la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de apa si analize de laborator de catre producator, distribuitor si autoritatea de sanatate publica.
„Pentru corpul de apa subterana ROSO14, in care se afla amplasat si forajul administrat de catre Primaria Ardusat, valoarea de prag a fost stabilita la 10 mg/l pentru indicatorul arsen. In 2009, in acest corp de apa a fost determinata o valoare de 0.47 mg/l la parametrul arsen, valoare mult sub prag”, a aratat Anca Bonto, purtatorul de cuvant al SGA Maramures.
Astfel, ca titular al autorizatiei de gospodarire a apelor, Primaria Ardusat are ca obligatie captarea, tratarea apei brute captate si distributia apei catre utilizatori, dar si sa trateze apa bruta prelevata din subteran, la valorile normale pentru apa potabila.
Pentru rezolvarea problemei aparute la alimentarea cu apa potabila a localitatii Ardusat, a fost prevazuta in proiectul de reabilitare a retelei de apa potabila, pe langa constructia unei statii de clorinare, si realizarea unei statii de tratare in scopul eliminarii arsenului.
CITESTE SI:
- IPOTEZE – POLUARE ARDUSAT – Suspiciuni de „facatura politica” in cazul poluarii cu arsen a apei din Ardusat (VIDEO)
- ALERTA POLUARE – Apa potabila poluata cu arsen, in localitatea Ardusat
Sursa: Andrei Gherghel