Doi angajati ai MAI au primit titlul de „politistul de frontiera al anului”. Acestia sunt comisarul Petru Bledea, seful sectorului Sighetu Marmatiei, si Andrei Cracana din cadrul SPF Bivolari, judetul Iasi. Totodata, peste 1.700 de politisti de frontiera au fost avansati in grad, azi, 24 iulie, cu ocazia aniversarii a 149 de ani de existenta institutionala, informeaza Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
La sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au avut loc festivitati prilejuite de sarbatorirea a 149 ani de existenta institutionala. „In calitate de coleg al dumneavoastra, va solicit sa dam, in continuare, dovada de perseverenta, inteligenta, conduita morala remarcabila si constiinta profesionala, pentru a face fata tuturor provocarilor pe care ni le ofera prezentul, pentru a nu pierde din vedere rolul Politiei de Frontiera si indatoririle ce ne revin. Incurajez si sustin profesionalismul si seriozitatea de care dumneavoastra dati dovada in indeplinirea sarcinilor de serviciu, asigurandu-va de profunda mea pretuire pentru tot ceea ce realizati”, le-a transmis seful Politiei de Frontiera, chestorul sef Ioan Buda, politistilor prezenti la eveniment.
Dintre cei avansati in grad, 200 au fost inaintati in gradul profesional urmator inaintea indeplinirii stagiului minim. „Acestia s-au remarcat in activitatea specifica de supraveghere si control a frontierei de stat, obtinand rezultate semnificative pe linia prevenirii si combaterii infractionalitatii transfrontaliere si se adauga celor 1.506 politisti de frontiera (433 ofiteri si 1.073 agenti), care primesc noile grade profesionale, la termen, conform reglementarilor legale in vigoare”, se arata in comunicatul IGPF remis Agerpres.
La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor graniceresti „de dincoace si dincolo de Milcov”. Prin OUG 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, aceasta data istorica a fost desemnata ca sarbatoare oficiala a Politiei de Frontiera Romane.
„In cei 149 ani de existenta si nu numai, deoarece apararea hotarelor tarii a existat din cele mai vechi timpuri, Politia de Frontiera Romana a parcurs mai multe etape de transformare si perfectionare, in functie de caracterul perioadei istorice traite, insa indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a ramas intotdeauna aceeasi, cea de strajer al legalitatii, ordinii si linistii la frontiera”, subliniaza IGPF.
In prezent, ca institutie specializata a Ministerului Afacerilor Interne, Politia de Frontiera Romana are obligatia sa previna si sa combata starile de pericol la adresa Romaniei, determinate de migratia ilegala si criminalitatea transfrontaliera si, de asemenea, sa apere viata, integritatea corporala si libertatea persoanelor, proprietatea publica si privata, celelalte drepturi si interese legitime ale cetatenilor si comunitatii, activitatea sa constituind serviciul public desfasurat in interesul persoanei, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si prin aplicarea legii.
Sursa: Agerpres