Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru ca, de anul viitor, un numar de peste 150 de medicamente pentru diferite afectiuni oncologice, cardiovasculare, diabet si boli infectioase sa fie introduse pe lista de medicamente compensate. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alexandru Rafila a declarat ca 84 sunt produse noi, iar restul sunt medicamente recomandate si pentru alte afectiuni.
Rafila a afirmat ca la evaluarea medicamentelor se vor avea in vedere, intre altele, criterii de eficacitate, siguranta si beneficiu pentru pacient. El a mai spus ca se urmareste si un criteriu economic, care nu este obligatoriu, respectiv un discount de pana la 25%, pe care sa-l suporte companiile si pentru care se va acorda un numar de puncte.
La randul sau, Sorin Popescu, reprezentantul Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca este vorba de 84 de produse noi care sunt compensate in majoritatea tarilor europene si care in Romania, desi au fost aprobate de Ministerul Sanatatii, in ultimii cinci ani nu au intrat pe lista.
„Motivul pentru care (…) suntem in discutie cu Ministerul Sanatatii este ca ministerul face eforturi in ultimele luni sa gaseasca solutii pentru problemele acumulate in acesti cinci ani. Metodologia care a fost propusa de Ministerul Sanatatii este una care ar putea sa dea rezultate, cu conditia ca ea sa fie simplificata si sa fie implementata cat mai curand” a aratat Sorin Popescu.
„In Romania, compensarea medicamentelor in medie pe cele patru liste de medicamente este cam cea mai slaba din Europa. Fondul de asigurari de sanatate acopera in jur de 60% din pretul medicamentelor, fata de o medie de 85% in Europa, iar romanii platesc procentual de doua-trei ori mai mult”, a mai spus reprezentantul ARPIM.
Sursa: Agerpres