Vezi VIDEO
Dupa numeroase tergiversari, primul centru medico – social din cele sase care ar urma sa functioneze in judetul Maramures va fi inaugurat in Targu Lapus, in luna august. Cel putin asa spun autoritatile care spera ca acest pas, odata infaptuit, sa puna in miscare lucrurile astfel incat si celelalte centre sa fie date in folosinta. Asta in conditiile in care constructia lor a fost finalizata inca din 2006, fiind nevoie doar sa fie utilate cu aparatura necesara.
In cadrul intalnirii pe care au avut-o astazi, 24 iunie, cu subprefectul Gyongyike Bondi, pensionarii maramureseni s-au aratat intrigati de faptul ca nici la patru ani de la constructia celor sase centre medico – sociale din judet niciunul nu este functional.
„De multi ani de zile in judetul nostru sunt in curs de executie sase centre de asistenta sociala, noi am venit cu propunerea ca aceste centre sa fie sprijinite de localitatile respective, sa fie puse in functiune si clarificat modul cum vor functiona acele centre, pentru ca din cate stiu eu centrul social de la Somcuta Mare era aproape terminat si nu a fost pus in functiune din lipsa corelarii dintre Ministerul Muncii si administratia locala”, a spus Stefan Lupsa, presedintele CASPEV Baia Mare.
In termen de doua luni, primul centru medico – social din judet ar trebui sa fie dat in folosinta in localitatea Targu Lapus. Cel putin asta sustin autoritatile, care spera ca si celelalte cinci centre vor incepe sa functioneze cat de curand atunci cand administratiile locale vor vedea beneficiile lor.
„Daca toate sunt bune, incepand cu luna august, primarul din Targu Lapus si-a luat angajamentul ca va porni unitatea medico – sociala”, a aratat Vasile Giurgiu, directorul interimar al Agentiei de Prestatii Sociale.
„O delegatie a vizitat doua centre care functioneaza in Bihor si s-a vazut ca se pot pune in functiune aceste centre, sunt bani si se poate rezolva functionarea lor. Dupa ce de la 1 august va fi pornit centrul de la Targu Lapus, vom avea un exemplu si vom vedea cum functioneaza, unde sunt probleme, unde mai este de lucrat”, a spus si subprefectul Gyongyike Bondi.
Centrele medico – sociale ar urma sa fie destinate batranilor cu probleme sociale, dar si medicale. Organigrama centrelor ar urma sa includa un administrator, doi medici, opt asistenti medicali, trei ingrijitori, 12 infirmieri si un serviciu de registratura.
Sursa: Andrei Gherghel