Vezi VIDEO
Un nou proiect de cooperare transfrontaliera a fost demarat astazi, 26 noiembrie, in Baia Mare. Acesta prevede modernizarea Planetariului din Baia Mare si a Laboratorului de Cercetari Spatiale al Universitatii Nationale Ujgorod. Valoarea totala a proiectului se ridica la peste 500.000 de euro, din care mai bine de 90% provin din fonduri europene.
Proiectul de cooperare transfrontaliera isi propune stimularea interesului publicului pentru astronomie, prin crearea unui produs de turism stiintific denumit „Pl@NETour”. Acesta presupune imbunatatirea dotarilor Planetariului din Baia Mare, dar si a Laboratorului de Cercetari Spatiale al Universitatii Nationale Ujgorod.
„Ce ne propunem prin acest proiect ar fi dezvoltarea potentialului turistic al regiunii de granita Maramures si Transcarpathia, iar ca obiective specifice ne dorim crearea unui produs de turism stiintific, numit de noi «Pl@NETour», prin imbunatatirea dotarilor Planetariului Baia Mare, care va avea un nou echipament optico-mecanic de ultima generatie si a Laboratorului de Cercetari Spatiale al Universitatii Nationale Ujgorod”, a explicat managerul de proiect, Mihaela Lite.
Cea mai importanta realizare din cadrul proiectului ar urma sa fie modernizarea echipamentului de observatii din cadrul Planetariului, care dateaza inca din anii ’60.
“Dupa 44 de ani in care acest echipament pe care il avem noi acum a functionat si functioneaza impecabil, vom avea un aparat de ultima generatie. Va avea doua proiectoare, in primul rand asta este cel mai important, adica va putea proiecta si cerul din Emisfera Sudica. Va fi un castig imens pentru Planetariu, va fi cred primul echipament de alta factura decat dotarile pe care le au planetariile din tara”, a precizat seful sectiei Planetariu din Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Produsul „Pl@NETour” presupune realizarea de observatii astronomice in cadrul celor doua centre, observatii astronomice sub cerul liber, prezentari de planetariu, dar si elaborarea unei harti stelare si a unui ghid de orientare pe cer. Proiectul a inceput in toamna acestui an si are o durata de 22 de luni.
Sursa: Gabriela Kuhajda