Planetele Venus si Marte, desi contrastante la prima vedere, sunt surprinzator de asemanatoare in foarte multe aspecte, conform unor date obtinute de doua sonde spatiale asemanatoare ce au survolat aceste corpuri ceresti si au transmis informatii cu privire la atmosfera lor.
Sondele spatiale Mars Express si Venus Express apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA), se afla in prezent pe orbita in jurul acestor planete, realizand masuratori ale atmosferei celor doua corpuri ceresti si a interactiunii dintre atmosfera si radiatiile solare.
Conform acestor date, particulele incarcate electric din straturile gazoase din jurul ambelor planete, sunt distruse de vantul solar si de furtunile de particule puternic ionizate.
”Marte si Venus sunt niste planete foarte diferite. Atmosfera lui Venus este foarte densa, uscata si extrem de fierbinte, pe cand atmosfera lui Marte este foarte rarefiata si extrem de rece. Si totusi am remarcat aceleasi procese producandu-se in atmosferele celor doua planete”, a comentat David Brain, expert planetolog de la University of California, Berkeley, si membru al echipei de cercetare care interpreteaza datele culese de Venus Express.
Ambele atmosfere, atat cea a lui Venus cat si cea a lui Marte sunt formate in proportie de 95% din dioxid de carbon. In prezent atmosfera Pamantului este formata preponderent din azot, dar oamenii de stiinta sustin ca in trecutul indepartat si atmosfera terestra era compusa in mare parte din dioxid de carbon.
Din cauza ca nici Venus si nici Marte nu au un camp magnetic global care sa functioneze precum in cazul Terrei ca un scut protector, vantul solar intra in contact direct cu particulele atmosferice ale acestor doua planete. Astfel radiatiile solare ionizeaza particulele atmosferice care sunt accelerate pana la viteze care le permit sa evadeze in spatiu, in timp ce in cazul Terrei particulele atmosferice sunt protejate de interactiunea directa cu radiatiile solare de scutul magnetosferei.
”Aceste rezultate demonstreaza inca o data ca Pamantul este un loc cu totul special si ca noi suntem extrem de norocosi sa avem o atmosfera protejata de un camp magnetic”, a mai comentat David Brian.
Prin analiza datelor transmise de cele doua sonde oamenii de stiinta doresc sa identifice paternurile de modificare climaterica pe Marte si Venus si sa le compare cu evolutia climei si atmosferei pe Terra.
”Dorim sa intelegem de ce Pamantul este atat de diferit de Marte si de Venus si de ce aceste planete sunt la randul lor atat de diferite de gigantii gazosi ai sistemului nostru solar (Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun)”, a mai precizat cercetatorul american.
Sursa: Rompres
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult