![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Viitorul Centrului Vechi, dar si al intregii zone istorice a orasului Baia Mare a fost luat in discutie astazi, 8 noiembrie, la sedinta Consiliului de Onoare. Seniorii orasului, impreuna cu primarul municipiului, Catalin Chereches, cu arhitecti, dar si alti specialisti, au dezbatut modul in care trebuie sa fie dezvoltata zona istorica a municipiului, in contextul evolutiei din ultimii ani. Reorganizarea acestei parti a orasului ar urma sa fie inclusa in viitorul plan de dezvoltare a Baii Mari.
Sedinta de astazi a Consiliului de Onoare al orasului a avut pe lista prioritatilor situatia Centrului Vechi, cu privire la monumentele si edificiile din zona, dar discutiile s-au axat si pe circulatia auto si pietonala din zona veche a orasului. Pentru o mai buna dezvoltare a acesteia in viitor, membrii Consiliului de Onoare au propus infiintarea unui corp de experti care sa analizeze situatia existenta si, implicit, sa propuna solutii de dezvoltare a zonei.
„Centrul Vechi reprezinta trecutul istoric al acestei comunitati, al acestei urbe. Sa ne gandim ce sa facem acolo, ca sa avem rezultat la intalnirea de astazi, v-as propune daca sunteti de acord, eu ma gandeam ca poate un corp de experti, un grup sa vina sa ne sensibilizeze, sa putem purta discutii. O comisie care sa si lucreze si sa selecteze gandirea noastra”, a opinat unul dintre membrii Consiliului de Onoare.
Prezent la intalnirea seniorilor orasului, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a propus regandirea centrului istoric, care sa includa si un regulament legat de modificarile care pot fi facute in acea zona. Astfel, anumite restrictii privind constructiile sau a modului de reabilitare a cladirilor existente in zona ar urma sa se regaseasca in viitorul plan de dezvoltare al orasului.
„Va trebui, avand in vedere ca totusi construim viitorul plan de dezvoltare urbana a municipiului Baia Mare, sa regandim, sa reasezam tot ceea ce inseamna centrul istoric al municipiului, nu doar Piata Libertatii, ci in integralitate centrul istoric, cu toate strazile adiacente, cu toate imobilele, sa vedem functiunile pe care le acceptam acolo, modul in care generam traficul, parcari, sunt lucruri pe care trebuie sa le stabilim foarte clar”, a precizat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Specialistii prezenti la intalnire au discutat despre ultimul proiect de reabilitare al Centrului Vechi, care a fost realizat in anul 2000. Daca la vremea aceea proiectul a fost unul revolutionar, acum, acesta ar trebui modificat, pentru a raspunde nevoilor baimarenilor de acum, dar si de peste cativa ani.
„La etapa anului 2000, acest proiect a salvat Centrul Istoric al Baii Mari. Altfel, cum casa Lendvay era mai mult picata decat in picioare, astazi erau la pamant jumatate din acele cladiri, daca nu exista acest proiect de reabilitare. Privim inainte. Ce facem mai departe si cum vedem noi aceasta zona pentru anul 2015 – 2020 sau poate si mai incolo?”, a spus city managerul orasului Baia Mare, Vasile Barbul.
In cadrul intalnirii au fost luate in discutie cinematograful Minerul, dar si grupul statuar de la fantana din Centrul Vechi, care in opinia celor prezenti ar trebui inlocuit. Proiectul de executie pentru centrul istoric ar urma sa fie gata pana in luna mai a anului viitor.
Sursa: Gabriela Kuhajda