![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj si inspectoratele scolare ale judetelor din nord-vestul si vestul Romaniei au demarat proiectul “Skills for jobs”, proiect ce vizeaza dezvoltarea abilitatilor elevilor din clasele a IX-a si a X-a privind orientarea profesionala. Proiectul are un grup tinta format din 20.000 de elevi si are o durata de 20 de luni, scopul principal fiind acela de a corela rezultatele invatarii cu cerintele de pe piata muncii.
Cei 2.600 de elevi din Maramures cuprinsi in acest proiect vor fi mai intai testati si apoi consiliati in alegerea unei profesii, urmarindu-se diminuarea ratei somajului si reducerea diferentelor dintre cerere si oferta de pe piata muncii.
“Este un proiect pe fonduri europene, implementat de AJOFM Cluj, impreuna cu judetele Cluj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Bihor, Hunedoara si Timis. Au beneficiat, in implementarea acestui proiect si in asigurarea grupului tinta, 2600 de elevi de clasele a IX-a si a X-a din judetul Maramures, din toate liceele. In acest proiect, copiii primesc, in urma aplicarii unui chestionar, un raspuns de vreo 26 de pagini. Proiectul nu este unul minimalist, nu este superficial, ci unul deosebit de serios si de profund, iar noi credem ca aceste instrumente moderne aplicate la inceputul liceului vor ajuta foarte mult elevii sa isi traseze traiectoria profesionala pe mai departe”, a declarat inspectorul scolar general Ana Moldovan.
Printre “uneltele” folosite in cadrul acestui proiect se numara Chestionarul de Interese Vocationale Jackson, un instrument destinat evaluarii intereselor profesionale ale tinerilor. Chestionarul a fost creat de Douglas Jackson, un fost angajat al Agentiei Spatiale Nord-Americane.
“Informatia pe care o ofera aceasta baterie de teste este importanta atat pentru agentiile de ocupare a fortei de munca, cat si pentru scoli, elevi si parinti. In acest proiect sunt implicati 20.000 de elevi si tot atatia parinti, dar si foarte multi profesori. In urma aplicarii acestei baterii de teste se poate face o analiza foarte serioasa la nivelul scolilor sau a inspectoratelor scolare, daca, de exemplu, la matematica, rezultatele testelor date la o clasa arata ca acei copii au performante bune, dar notele din catalog sunt proaste, rezulta ca exista o problema cu profesorul de matematica”, a declarat Daniel Don, managerul proiectului.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a aratat ca aceste proiecte, desi foarte bine gandite, nu pot rezolva, pe de-a-ntregul, problema ocuparii fortei de munca in Romania, fiind nevoie de o strategie nationala, in acest sens.
“Vorbim despre un proiect de 5 milioane de euro si vorbim despre foarte multi bani care au venit spre Romania din zona Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, dar, din pacate, sunt bani care nu se simt asa cum ar fi trebuit, in tot ceea ce inseamna viata comunitatilor noastre. Mi-as dori foarte mult ca prin aceste proiecte sa avem o strategie de acest gen la nivelul intregii tari. Mi-as dori sa nu faca, nici la nivelul invatamantului si nici la nivelul economiei, oricine orice si sa ne raportam la o strategie de acest tip, astfel incat invatamantul preuniversitar sa fie foarte clar structurat in raport cu nevoile de pe piata fortei de munca, iar invatamantul universitar sa nu mai fie organizat in acest mod haotic. Ceea ce am vazut in ultimii 25 de ani este o destructurare a ocuparii fortei de munca, atat la nivel strategic, cat si la nivelul comunitatilor. Ne bucuram ca se intampla ceva, dar este doar o mica piesa in tot ansamblul societatii romanesti. Degeaba avem oameni care se dedica unor astfel de proiecte, daca acestea sunt doar chestiuni punctuale, lasate undeva intr-un colt, si nu au o relevanta nationala”, a declarat Catalin Chereches.
Cei peste 2.600 de elevi din Maramures cuprinsi in cadrul proiectului “Skills for Jobs”, care provin de la licee din Baia Mare, Targu Lapus si Sighetu Marmatiei, vor putea participa si la o serie de concursuri, cu premii in valoare totala de 16.000 lei.
Sursa: Tania Purcaru