O echipa de arheologi germani si peruani au anuntat descoperirea celui mai vechi complex monumental din Peru, o piata de ceremoniii cu o vechime de aproximativ 5.500 de ani, amplasata in apropiere de zona de coasta din nordul statului peruan.
Datarea cu carbon a mostrelor de material descoperite in acest sit arheologic indica faptul ca aceasta piata pentru ceremonii a fost construita intre anii 3500 si 3000 i.Hr., conform lui Peter Fuchs, arheologul german care a condus excavarile.
Descoperirea demonstreaza faptul ca a existat o civilizatie avansata in Peru, contemporana cu civilizatiile antice din Orientul Mijlociu si sudul Asiei, a apreciat Ruth Shady, un proeminent arheolog peruan – consilier pe langa Institutul national al Culturii din Peru.
Piata circulara, folosita atat ca spatiu social cat si ritual, in ceremonii sacrificiale si de divinatie, este construita din blocuri de piatra si argila si face parte din complexul arheologic Sechin Bajo aflat la poalele Anzilor, la aproximativ 330 de kilometri de Lima. Echipa de arheologi condusa de germanul Peter Fuchs lucreaza pe acest sit inca din 1992.
Intr-o structura arheologica adiacenta acestei piete, structura ce dateaza din jurul anului 1800 i.Hr., echipa de arheologi a mai descoperit o friza din argila veche de 3.600 de ani si inalta de 1,8 metri, prezentand imaginea unui preot ce oficia sacrificii umane, stand in picioare cu bratele desfacute intr-un gest ritual si tinand un cutit intr-o mana si un cap uman in cealalta. Aceasta imagine a mai fost descoperita si in mormintele Moche gasite de-a lungul coastei nordice a statului Peru la sfarsitul anilor ’80.
Aceasta descoperire ”indica faptul ca oamenii care traiau in America, sau Lumea Noua, aveau aceasi capacitate de a construi civilizatii ca si cei din Lumea Veche”, a mai comentat Ruth Shady.
Sursa: Rompres