Baimarenii care locuiesc in cele aproape 100 de blocuri cu lift din Baia Mare folosesc ascensoare vechi de peste patru decenii, care oricand pot sa cedeze si sa faca victime. Primaria Baia Mare spune ca locatarii ar trebui sa le inlocuiasca sau sa le modernizeze.
Mii de baimareni folosesc in fiecare zi ascensoare construite in anii ’60-’70, care ar putea oricand ceda. Cei mai norocosi locatari spun ca ghinionistii care raman blocati in lift… nu respecta regulile de circulatie cu ascensorul.
“Cine nu stie umbla, ramane blocat. Numai un pic daca clatesti usa, ramai acolo. Daca o inchizi frumos si apesi pe buton, te duci linistit. Apoi vechi is lifturile de cand ii blocul. Cam de 45-50 ani, din ’65. Reprezinta un pericol in tot momentul…”, spune Vasile Dobra, un pensionar care domiciliaza in cartierul Sasar.
Altii spun ca de frica unui accident, prefera sa urce sutele de trepte. Printre acestia sunt si pensionari. “Is foarte vechi lifturile, intr-adevar. De multe ori am urcat pe scari, ca mi-i tare frica de lift, dar n-am ce face… Cand cobor, o fac cu liftul, dar cand urc, urc pe scari. Dar e mai greu, opt etaje…”, afirma Gabriela Suratean.
Lifturile au fost instalate in blocurile cu mai mult de sase etaje in momentul ridicarii imobilelor. Acum, modernizarea ascensoarelor nu mai intra in competentele Primariei, intrucat blocurile sunt proprietatea asociatiilor de locatari. Aceste organizatii ar trebui sa investeasca in modernizarea ascensoarelor.
“In oras sunt, daca nu gresesc, 98 de blocuri turn (n.r., de sase etaje sau mai inalte), toate apartamentele din acestea sunt proprietate privata, cu obligatia de a intretine toate spatiile comune. Acolo unde exista si lifturi, locatarii trebuie sa contribuie la intretinerea si punerea in siguranta a lifturilor. Primaria nu mai are nicio competenta in acest domeniu”, a declarat Vasile Barbul, seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare.
Conform legii, Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Pesiune si Instalatiilor de Ridicat trebuie sa verifice periodic lifturile, iar din doi in doi ani trebuie sa faca o revizie generala, pentru ca viata cetatenilor sa nu fie pusa in pericol.
Sursa: Catalin Tineghe
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult