Vezi VIDEO
Antibioticele luate dupa ureche, dar si tratarea unor infectii fara o antibiograma in prealabil au facut ca numerosi maramureseni sa devina imuni la efectele unei game largi de medicamente. Medicii sustin ca foarte multe persoane folosesc antibioticele pentru orice problema de sanatate, fara sa stie ca isi pot provoca astfel probleme grave de sanatate. Farmacistii atesta si ei aceasta practica. Ei subliniaza ca, in ciuda faptului ca vanzarea de antibiotice fara prescriptie medicala nu mai e permisa, cererea pentru acest tip de medicamente a ramas la fel de mare in Maramures ca atunci cand nu exista interdictia.
Potrivit statisticilor europene, romanii sunt printre cei mai putin informati locuitori ai UE in privinta antibioticelor. Tot ei obtin cel mai usor aceste medicamente fara sa treaca pe la un cabinet de specialitate. Medicii maramureseni atrag atentia ca numerosi pacienti consuma abuziv antibiotice, dezvoltand astfel o rezistenta a virusilor si probleme grave ale sistemului imunitar.
“Exagerarea consumului de antibiotice poate duce la diverse afectiuni – probleme gastro-intestinale, la scaderea sistemului imunitar s.a.m.d. De aceea, le recomand tuturor maramuresenilor ca in caz de raceala sa apeleze la medic si sa foloseasca pana sa se prezinte la medic doar antipiretice – adica banalul paracetamol si ceaiuri cat de multe. Cu alte cuvinte e de preferat sa se hidrateze si sa-si faca o planificare cat se poate de repede la medicul de familie, decat sa isi administreze singuri medicamente”, a explicat pentru eMaramures medicul Gheorghe Lascu.
Principala problema care apare la persoanele care fac exces de medicamente este rezistenta la respectivele pastile. In cazul consumului abuziv de antibiotice, numeroase microorganisme – precum bacteriile si unele ciuperci care sunt in mod normal sensibile la acest tip de tratament – ajung sa nu mai reactioneze pentru ca se adapteaza la medicamentatia respectiva.
“Lumea e foarte suparata ca nu le primeste fara reteta, insa nu este bine sa se consume atibiotice in orice problema, pentru ca se dezvolta rezistenta. Inclusiv rezistenta incrucisata la mai multe antibiotice si, in caz de o pneumonie sau alta boala, o infectie mai severa, tratamentul trebuie facut cu antibiotice de ultima generatie, mult mai puternice si mai toxice pentru organism”, a mentionat farmacista Margareta Kosa.
In Uniunea Europeana, aproximativ 25.000 de persoane mor anual din cauza unor infectii bacteriene grave si rezistente la antibiotic. In total insa circa 400.000 de persoane prezinta astfel de afectiuni, cele mai multe fiind dobandite in unitatile spitalicesti. Maine, 18 noiembrie, cand se aniverseaza Ziua Europeana de Informare despre Antibiotice, se va demara o campanie care vrea sa incurajeze prescrierea rationala a antibioticelor, dar si utilizarea lor echilibrata, sub deviza „Antibioticele – antimicrobiene puternice dar vulnerabile”.
Sursa: Adina Timis