Vezi VIDEO
Mai multe zile la rand, o educatoare din Satu Nou de Sus s-a dus in mijlocul copiilor fara sa stie ca are tuberculoza. Femeia a aflat ca este bolnava de TBC doar dupa ce s-a prezentat la medicul de familie acuzand simptome specifice unei raceli. La aflarea diagnosticului, atat colegii dascalului, cat si parintii copiilor au intrat in panica, temandu-se ca ar putea contracta boala. In ultimele zile, celor care au fost in preajma educatoarei li s-au facut mai multe analize. De asemenea, o ancheta sanitara se desfasoara in unitatea de invatamant, stiut fiind ca tuberculoaza este o boala care se transmite prin aerul inspirat.
Directia de Sanatate Publica Maramures a demarat o ancheta la locul de munca si in familia educatoarei. Copiii din grupa cadrului didactic, precum si alte persoane cu care a intrat in contact au fost testati, iar in cel mult o saptamana vor afla daca s-au infectat. Nu se stie in ce imprejurari s-a imbolnavit femeia, medicii precizand doar ca perioada de incubatie este de 4-12 saptamani. Acestia au mai aratat ca infectia poate sa persiste luni sau ani inaintea aparitiei bolii.
Educatoarea a ajuns la medic pentru ca s-a simtit tot mai mai slabita. Cand nu a mai reusit sa duca boala pe picioare a decis sa ceara investigatii suplimentare, iar imediat a fost internata in Spitalul TBC din Baia Mare. “Pacienta s-a prezentat pentru un consult in ambulatoriul spitalului, ocazie cu care, in baza examenului radiologic, s-a indicat suspiciunea unei tuberculoze pulmonare. A fost internata, iar exameul bacteorologic din sputa a confirmat prezenta bacilului Koch, ceea ce confirma diagnosticul de tuberculoza”, a spus Lucia Osan, directorul medical al Spitalului TBC.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures se gandesc cu teama ca si micutii care au fost in preajma educatoarei ar putea fi bolnavi, mai ales ca organismul lor este mai putin rezistent.
“E grav pentru scoala, pentru copii, pentru cei care au fost in contact direct cu persoana, dar speram sa nu fie probleme majore, tocmai pentru ca s-a prezentat din timp la medic si s-a depistat repede. Activitatea acolo va continua in mod normal, prin suplinire, pentru ca refacerea si vindecarea completa presupune o perioada de timp”, a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.
Educatoarea va ramane internata timp de 40 de zile la Spitalul de Pneumoftiziologie, urmand ca dupa aceasta perioada sa-si continue tratamentul acasa. Bolnavii cu TBC trebuie sa urmeze o terapia curativa, care de obicei include doua sau mai multe medicamente antituberculoase, timp de cel putin sase luni.
Sursa: Gabriela Kuhajda, Adina Timis