![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Medici de familie, medici specialisti, farmacisti, dar si biochimisti din judet iau parte, in aceasta perioada, la un curs postuniversitar de specializare, organizat de catre Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare. Evenimentul stiintific are deja o traditie in Baia Mare, anul acesta discutiile fiind axate pe multitudinea de infectii intalnite in randul pacientilor, dar si pe metodele cele mai eficiente de tratament.
Cursul postuniversitar a inceput ieri, 13 noiembrie, cu o serie de discutii privind tratamentul infectiilor respiratorii acute superioare si inferioare. Cea de-a doua zi a fost dedicata terapiilor aplicate in cazul hepatitelor cronice virale si infectiilor precum borelioza.
„Astazi am tinut «Borelioza – Lyme», o problema care ne intereseaza pe toti, «Problemele de actualitate in hepatitele acute de tip B si C, cu noutati in diagnostic si tratament», «Problema infectiei cu Clostridium difficile», care este o problema a tuturor specialitatilor si cu care se confrunta Romania de aproximativ un an de zile”, a explicat prof. univ. Doina Tatulescu.
La eveniment au luat parte medici de familie, dar si specialisti din diferite discipline. Totodata, cursul postuniversitar s-a adresat farmacistilor sau biochimistilor care, pe parcursul prezentarilor, au aflat cele mai recente informatii si tratamente pentru infectiile aduse in discutie.
„Astazi va fi un workshop pe tema «Terapii adjuvante in hepatitele cronice virale». La aceasta intalnire vor participa domni doctori de medicina de familie, interne, gastroenterologie si pediatrii din Baia Mare. Vom discuta despre un produs ca si adjuvant in hepatitele cronice si vom prezenta cateva rezultate dintr-un studiu national care este inca in derulare”, a aratat reprezentantul medical al unei companii farmaceutice, Alice Ungureanu.
Cursul postuniversitar este organizat anual de catre Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca. Evenimentul a devenit deja o traditie, astfel ca numerosi specialisti iau parte la conferinte.
„Participarea noastra se inscrie deja intr-o traditie medicala, venim la invitatia colegilor de boli infectioase si organizam aceste cursuri sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, prin care practic actualizam temele importante din patologia de boli infectioase”, a precizat dr. Monica Muntean, de la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj-Napoca.
Cursul postuniversitar „Patologie infectioasa emergenta/reemergenta: context diagnostic si terapeutic actual” are o durata de 30 de ore si trateaza o tematica vasta, care cuprinde si teme de discutie precum rezistenta bacteriana, pneumoniile acute, infectii cu poarta de intrare digestiva, infectii osteo-articulare, infectii tegumentare sau monitorizarea infectiilor la gravide. Cursul are ca scop prezentarea noutatilor medicale din patologia bolilor infectioase.
Sursa: Gabriela Kuhajda