Vezi VIDEO
Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificari importante fata de legea precedenta atat in ceea ce priveste pensionarea pentru limita de varsta cat si cea anticipata. Una dintre cele mai importante noutati se refera la varsta de pensionare, care incepand de anul acesta va creste progresiv, urmand ca in 2015 barbatii sa iasa in pensie la 65 de ani, iar femeile, in 2030, sa se poata pensiona la 63 de ani. In plus, vor creste si stagiile minime de cotizare, iar penalizarea la pensionarea anticipata a fost marita, astfel ca veniturile celor care cer acest lucru ar putea sa scada chiar cu jumatate.
Maramuresenii care se pensioneaza anticipat incepand cu 2011 vor primi bani mai putini, in noua lege a pensiilor fiind prevazuta o penalizare mai mare. Astfel, persoanele care vor iesi in pensie cu cinci ani inaintea limitei de varsta pot pierde aproape jumatate din banii care li s-ar cuveni la pensionarea pentru limita de varsta.
”La pensia anticipata partial, cea in care trebuie sa ai stagiul complet de cotizare si varsta standard de pensionare redusa cu maxim cinci ani, se aplica o penalitate pentru fiecare luna pana la implinirea varstei standard de pensionare, de 0,75% pentru fiecare luna”, a spus Gavril Cherhat, directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Maramures.
Pe langa dezavantajul pe care il au cei care se vor pensiona anticipat, noua lege reglementeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani pentru barbati si la 63 pentru femei. Aceste noi aspecta ale legii i-au revoltat atat pe cei direct afectati de lege cat si pe sindicalisti care considera ca legea “este prost facuta”.
Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, este de parere ca oamenii pot fi usor pacaliti la calcularea pensiei, avand in vedere ca sunt unele prevederi greu de inteles pentru cineva care nu lucreaza in domeniu.
“Noi la Cartel Alfa la Bucuresti avem un Birou special care se ocupa special pentru calcularea sau recalcularea pensiilor. Am trimis din Baia Mare vreo trei carti de munca pana acum si toate au venit cu raspunsul cu calcule bineinteles facute de experti care aratau ca pensiile nu au fost calculate corect. Din pacate nu avem profesionisti in instanta care sa sustina acest lucru, iar deplasarea expertilor nostri de la Bucuresti la Baia Mare ar fi dificila. Dupa noua lege a pensiilor vor fi multi oameni care pot fi pacaliti. Legea este prost facuta”, a declarat liderul de sindicat.
Florin Hossu a adaugat ca noua lege a pensiilor nu este nici pe departe ceea ce si-ar fi dorit sindicalistii, care au spus ca multe dintre amendamentele aduse actului normativ, inclusiv cel legat de varsta de pensionare, nu au fost acceptate de guvernanti.
Noua lege a pensiilor a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 insa aceasta va putea fi aplicata numai dupa ce vor fi realizate normele metodologice in baza carora legea va fi aplicata.
Sursa: Camelia Tocaci, Andrei Gherghel