Vezi VIDEO
Doar 32 de maramureseni si-au depus cereri de pensionare in baza “amendamentului Zoicas” la legea pensiilor. Si asta pentru ca, in realitate, conditiile de pensionare conform noilor prevederi sunt greu de indeplinit. Numarul solicitantilor din judet este unul extrem de mic, dupa cum a remarcat, descurajat, prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol. Acesta a afirmat astazi, 26 octombrie, in sedinta Colegiului Prefectural, ca inclusiv el spera sa beneficieze de acest amendament.
Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a cerut astazi, 26 octombrie explicatii de la reprezentantii Casei Judetene de Pensii in legatura cu numarul beneficiarilor “amendamentului Zoicas” la legea pensiilor.
“Cate dosare au fost solutionate de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor pe «amendamentul Zoicas»?” – a intrebat prefectul Sandu Pocol.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu n-a fost insa prea multumit de raspunsul primit, deoarece reprezentantii institutiei au precizat doar numarul solicitantilor si nu pe cel al beneficiarilor.
“Au fost 32 de cereri de pensionare pe acest amendament. Acest amendament se aplica exclusiv persoanelor care nu au fost pensionate, nu sunt pensionate de invaliditate si care vor sa iasa la pensie mai repede cu doi ani, indeplinind in acelasi timp stagiu complet de cotizare, fara armata, fara facultate. In timp, probabil isi va dovedi importanta”, a declarat Doina Sulea, consilier superior in cadrul Casei Judetene de Pensii Maramures.
Prefectul Sandu Pocol s-a aratat dezamagit de numarul mic de solicitari, aratand ca ar fi vrut sa beneficieze si el de „amendamentul Zoicas”.
„La aparitia legii, si eu ma gandeam sa ma pensionez cu doi ani mai repede,” a spus, descurajat, Pocol.
“Amendamentul Zoicas”, asa cum a fost prezentat de parlamentarul maramuresean, preciza ca persoanele care locuiesc de cel putin 30 de ani in Baia Mare, pe o raza de pana la opt kilometri de oras (arie care cuprinde 24 de localitati), pot sa se pensioneze cu doi ani mai repede, pe considerentul ca in respectivele zone speranta de viata este cu pana la zece ani mai redusa.
Numai ca persoanele care se pot pensiona in baza acestei prevederi trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba doar cu doi ani mai putin decat varsta standard de pensionare si sa aiba stagiu complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare (sau vechimea in munca, cum se numea inainte), se calculeaza fara perioadele asimilate (stagiul militar, facultatea, concediul pentru cresterea copilului sau perioada de incapacitate de munca).
Sursa: Camelia Tocaci