![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Maramuresenii care isi fac provizii de apa la izvoarele existente in judet se supun unor riscuri. Aceste surse nu au fost vizate de controale pentru stabilirea calitatii, iar autoritatile sanitare recunosc ca nu pot garanta securitatea consumatorilor nici macar in cazul locurilor in care exista placute care anunta ca apa ar fi potabila. De cealalta parte, persoanele care se alimenteaza in aceste puncte sustin ca siguranta le este data de faptul ca beau din respectivele izvoare de foarte multi ani, fara sa aiba probleme.
Oficialii Directiei de Sanatate Publica Maramures spun ca situatia nu este ingrijoratoare cata vreme in judet nu au fost semnalate probleme de catre cei care consuma apa de la izvoarele naturale. Ei arata ca majoritatea surselor ar fi potabile deoarece se fac monitorizari, dar ca nu pot emite acte oficiale care sa ateste acest lucru.
“Este potabila, dar fara certificare. Cam asta este situatia. Fantanile si izvoarele publice se monitorizeaza cel putin o data pe an. In acest context, prin corespondenta pe care am purtat-o cu marea majoritate a primariilor din judetul Maramures, asteptam in continuare acea lista prin care sa ni se spuna care sunt fantanile publice identificate de apa potabila, pentru a putea dupa aceea noi sa monitorizam calitatea apei si sa facem recomandarile necesare”, a aratat seful Directiei de Sanatate Publica, Rares Pop.
Potrivit oficialilor institutiei sanitare, autoritatile locale au obligatia de a instiinta populatia, la punctele de alimentare cu apa de pe domeniul public, cu placute pe care care sa fie specificat daca apa este sau nu potabila. Pentru realizarea acestui lucru este insa necesar sa se solicite efectuarea unor controale de catre Directia de Sanatate Publica, controale care nu au mai fost cerute in ultimii trei ani.
„Totul pleaca, cred ca, de la lipsa de alocare de fonduri pentru aceste monitorizari si, atunci, primariile, din fondurile putine pe care le au sau resursele financiare de care nu dispun, atunci limiteaza solicitarile de monitorizare”, a declarat Rares Pop.
Pentru a preveni eventuale imbolnaviri, autoritatile sanitare le recomanda maramuresenilor sa consume apa doar din izvoarele care sunt marcate ca fiind potabile, cum e cel de la Ardusat. In privinta celorlalte surse de apa, specialistii nu se pronunta in privinta calitatii. Acest lucru nu ii ingrijoreaza, insa, pe cei care si-au facut un obicei din a-si face provizii de la izvor.
„Eu consum apa de pe Valea Borcutului de aproximativ 30 de ani. Apa este foarte buna. Nu am avut niciodata probleme de sanatate din cauza apei. Este o apa potabila si o consuma foarte multa lume! Niciodata nu mi-o fost frica sa o consum. Si altii, vad de multe ori, ca vin cu masinile, cu bicicletele sau se opresc din cate o excursie si isi duc multa apa si pentru consum sau pentru mancare. De multe ori cand am venit aici era coada, ca si la alimentara”, a declarat un barbat care a mers sa se alimenteze cu apa de pe Valea Borcutului, in municipiul Baia Mare.
Un alt barbat a marturisit ca singura restrictie pe care el si-a impus-o legat de consumul de apa este cantitatea pe care o bea. “E buna, dar nu in cantitate exagerata, pentru ca are totusi niste saruri, niste minerale, care pot crea, ca orice apa minerala bauta in cantitati exagerate, probleme. Asa ca o bem mai echilibrat, ca sa nu ajungem la complicatii”.
Sursa: Anca Popescu Glodan