Finantistii maramureseni sunt din nou pe minus in privinta incasarilor la bugetul consolidat al statului. Potrivit raportarilor facute pentru primul semestru al anului, directia de profil a reusit sa atinga doar 96,23% din sumele pe care ar fi trebuit sa le colecteze de la contribuabili. Situatia este cu atat mai delicata cu cat gradul de realizare al incasarilor este mai mic decat cel inregistrat in prima jumatate a lui 2010, cu 19.284 de lei.
Astfel, din cele patru segmente de buget prevazute pentru realizarea veniturilor, doar la bugetul fondului national unic de sanatate, Finantele Publice Maramures au reusit sa depaseasca pragul propus cu 0,61%, celelalte avand un gradul de realizare, in medie, de 90%.
Dupa cum arata rapoartele celor de la finante, veniturile la bugetul de stat au fost de doar 96,34%, respectiv cu 7.924 lei mai mic. Situatia nu este favorabila nici in cazul incasarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, unde deficitul este de 10.977 de lei, iar gradul de realizare e de 94,67%. Cele mai multe probleme le pune bugetul fondului de somaj, unde s-a atins doar 87,38% din nivelul propus pentru primele sase luni.
Potrivit sefului de la Directia Generala a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, minusul pe care se afla incasarile la bugetul consolidat al statului are ca principala cauza faptul ca 16 firme importante care plateau taxe si impozite in judet au fost mutate si isi platesc acum darile la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti. O alta problema a reprezentat-o declarea procedurii de insolventa sau faliment fata de 312 contribuabili.
Datele statistice arata ca veniturile cele mai mici trebuie sa vina dinspre Administratia Finantelor Publice Cavnic, care detine doar 0,34% din totalul a incasarilor facute in judet. In zona Seini si Dragomiresti exista de asemnea foarte putini contribuabili care au obligatia de a plati dari la bugetul de stat, ponderea fiind de doar 0,72%, respectiv 0,87% din totalul sumei prevazute pentru Maramures.
Cele mai multe incasari sunt inregistrate in Baia Mare, municipiul detinand 51,99% din volumul total de bani care se varsa la bugetul de stat. Contribuabilii mijlocii, care sunt gestionati separat, au si ei o pondere importanta, cu 27% din incasarile totale.
FOTO: Coada la Finante (c) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu