![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Drumul initiatic, propus de rapsodul Grigore Lese in cadrul celei de-a doua editii a festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, a continuat prin munti, pe la stanile de oi si prin satele autentice lapusene. Cei 40 de participanti veniti atat din tara cat si din strainatate au trait din plin experienta de viata traditionala. Traseul, cu toate ca a fost parcurs – ca adevaratii initiati – in mare parte pe jos, a fost unul inedit, dupa cum au marturisit calatorii, mai ales ca povestioarele stravechi si scurtele explicatii ce tin de simbolistica in arta populara maramureseana, oferite de Grigore Lese, au intregit atmosfera autentica maramureseana.
Peste 40 de participanti la cea de-a doua editie a festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” au trait experiente de neuitat, strabatand o buna parte din drum „la pas”, timp de aproape sapte ore, satele maramuresene din apropierea orasului Targu Lapus. Ghidul grupului a fost Grigore Lese, care, pe langa explicatiile etnografice oferite, le-a pregatit drumetilor sai, pe parcursul traseului, intamplari si povesti inedite din zona Lapusului.
„Ase ii zice la asta, poarta maramureseana. Trebuie sa recunoasteti toate motivele care se gasesc pe portile astea. Vedeti, poarta asta are si motive crestine, dar are si motive precrestine: soarele, rozeta…”, le-a explicat Grigore Lese celor prezenti.
Dupa ce au scapat cu bine de dulaii care pazeau oile, drumetii au coborat spre stana, unde au avut ocazia sa guste din branza pregatita de ciobani, nu inainte de a fi cinstiti si cu un paharel de horinca traditionala maramureseana, asa cum cere traditia.
Drumul a fost lung dar nu anevoios pana la satele din imprejurimile Targului Lapus, al doilea popas, dupa cel de la stana, fiind in localitatea Costeni, la casa lui Vasile Heres, un cantaret autentic lapusean. Aici cei prezenti au avut parte de cantari lapusene la fluier oferite de gazda si Grigore Lese. La final, oboseala drumului aproape disparuse, experienta traita de calatori fiind una cu totul deosebita.
„O experienta extraordinara, acuma iti dai seama de cultura traditionala adevarata din Romania. Eu sunt de loc din Curtici, Arad. Lucrez la Primarie, nu mai aveam concediu, mi-am luat concediu fara plata, numai sa pot veni aici”, a povestit consilierul cultural al primariei Curtici, Andrei Mot.
Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se desfasoara in perioada 14-20 august, editia de anul acesta fiind dedicata rapsodului Grigore Lese. Cei prezenti la festival pot participa la mulsul oilor, dar si la diverse alte indeletniciri traditionale: la facut greble, cosuri, la cositul fanului, cantatul la fluier sau frunza. Finalul festivalului va reuni artisti, profesori, cantareti, etnologi, dar si oameni de rand in cadrul unei conferinte cu tema „Cultura traditionala incotro?”
Foto: Festival „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” (c) eMaramures.ro
Sursa: Gabriela Kuhajda