Premierul Emil Boc, actual presedinte al PDL, secretarul general Vasile Blaga si deputatul Theodor Paleologu se confrunta astazi, 14 mai, la Conventia Nationala a partidului, pentru sefia democrat-liberalilor. Presedintele PDL va fi ales pe baza de vot secret in ordine alfabetica, conform deciziei Comisiei de Organizare a Conventiei Nationale. Conform tragerii la sorti, primul care isi va prezenta motiunea va fi Theodor Paleologu urmat de Emil Boc si Vasile Blaga.
La Conventia Nationala a PDL participa 1.409 delegati cu drept de vot. Acelasi numar de delegati a fost aprobat si pentru Consiliul National de Coordonare al PDL din 15 mai. Duminica, delegatii democrat-liberali vor alege cele 30 de functii pentru BPN si membrii Comisiei de Integritate, Statut si Litigii si ai Comisiei Revizie si Control.
Actualul presedinte, Emil Boc, a fost primul care si-a inscris candidatura, depunandu-si motiunea la sediul PDL, fiind urmat de Vasile Blaga si de Theodor Paleologu.
Blaga si Boc aduc in motiunile lor viziuni similare, axate nu doar pe castigarea alegerilor din 2012, ci si pe necesitatea continuarii reformelor deja incepute de catre Guvern. De altfel, cei doi candidati au ales si titluri similare pentru motiunile lor, Boc – „Romania dreapta, Romania puternica”, iar Blaga – „O Romanie dreapta, o Romanie europeana”.
Pe plan intern, atat Blaga, cat si Boc puncteaza importanta unor masuri pentru stimularea cresterii economice, afirmand, totodata, ca PDL si-a asumat responsabilitatea guvernarii intr-o perioada dificila, luand masuri dure, dar necesare. Pe plan extern, Boc si Blaga se declara adeptii intaririi prezentei PDL in Partidul Popular European si sustinatorii romanilor din diaspora.
Obiectivul regasit in cele trei motiuni il reprezinta castigarea alegerilor locale si parlamentare din 2012.
Daca Boc sustine ca pentru indeplinirea reformelor incepute in prezent este nevoie ca PDL sa castige viitoarele alegeri, Blaga aduce o nuanta in discursul sau si sustine ca increderea electoratului in partid a scazut, motiv pentru care este nevoie de o schimbare si pentru care el a ales sa candideze.
Prin motiunea „Privind spre viitor” si Paleologu pune el accent pe alegerile din 2012, dar evidentiaza importanta unui ‘dialog sustinut cu societatea civila’.
De la anuntul candidaturii pentru presedintia PDL, Boc, Blaga si Paleologu si-au facut si campanie, atat printre democrat-liberalii din sectoarele Capitalei, cat si in tara, cel mai activ in acest sens fiind premierul Emil Boc.
Cei trei nu s-au atacat in mod public, dar, odata cu aparitia motiunilor, au aparut si „taberele” Boc – Blaga. Cei trei candidati s-au diferentiat prin numarul de simpatizanti si de sustinatori ai motiunilor depuse. Motiunea lui Boc este sustinuta de 150 de democrat-liberali, printre care presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministrii Ion Ariton, Anca Boagiu, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Valeriu Tabara, Valerian Vreme, Elena Udrea, Gheorghe Ialomitianu.
Motiunea lui Vasile Blaga este sustinuta si promovata de un grup de 35 de democrat-liberali printre care Sorin Frunzaverde, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Radu F. Alexandru, Romeo Raicu, Cristian Radulescu, Alin Popoviciu.
Paleologu a fost singurul care nu a avut parte de un staff impresionant la depunerea candidaturii, venind insotit doar de doua persoane. in plus, motiunea „Privind spre viitor” nu are parte de semnatura vreunui parlamentar sau lider marcant din partid. Deputatul PDL a devenit deja celebru pentru faptul ca a propus o sigla a PDL care sa contina un porumbel si o porumbita, „pentru rebranduirea partidului”.
Sursa: Agerpres