Vezi VIDEO
Elevi ai Colegiului Tehnic “C.D. Nenitescu” vor forma echipe ecologice de detectivi pentru a identifica problemele de mediu cu care se confrunta orasul Baia Mare. Cu ajutorul aparatelor de fotografiat si al camerelor video elevii vor realiza filmulete si poze pe care le vor prezenta institutiilor abilitate pentru ca acestea sa ia masurile care se impun. Actiunea face parte dintr-un proiect Comenius, finantat din fonduri europene, in care liceul din Baia Mare este partener.
Elevi de la sase licee din Romania, Grecia, Bulgaria, Marea Britanie, Italia si Ungaria si-au propus sa construiasca o Europa verde. In acest sens, in fiecare liceu va fi constituita o echipa de eco-detectivi care va identifica problemele de mediu din fiecare oras.
„Vom avea un concurs care se numeste „Eco-detectivii”, in care copiii vor face poze in care se vor vedea unde nu se respecta normele de protectie a mediului. Vor merge prin oras, vor merge prin Maramures si asa incercam sa detectam problemele de mediu cu care se confrunta judetul Maramures. Dupa aceea, pe baza fotografiilor si a filmarilor, vom informa comunitatea locala si impreuna cu elevii din celelalte scoli vom incerca sa gasim solutii pentru rezolvarea problemelor”, a declarat Trif Maria, profesor la Colegiul Tehnic „C.D. Nenitescu”.
Elevii sunt nerabdatori ca acest proiect sa inceapa si spun ca, pe langa activitatile practice pe care le vor intreprinde in cadrul proiectului, vor avea ocazia, prin vizitele pe care le vor face celorlalte scoli partenere, sa vada diferentele dintre sistemele de invatamant din Romania si celelalte tari.
„Este o oportunitate buna sa invatam lucruri noi despre celelalte scoli, sa intram in contact cu copii din alte tari, sa ne facem prieteni noi. O sa avem experiente foarte placute. O sa avem foarte multe de invatat in ceea ce priveste modul de invatamant din celelalte scoli din Europa si vom putea sa ne gandim si la viitorul nostru si sa ne comparam cu ceilalti”, a spus eleva Andrada Orasanu.
Proiectele ecologice nu sunt o noutate pentru elevii acestui liceu, pentru ca aici functioneaza deja un grup de voluntari interesati de problemele de mediu.
„Noi, in liceu, mai avem un grup eco care se ocupa cu problemele de mediu. Cred ca ar fi foarte folositoare realizarea unei echipe ecologice pentru ca noi de foarte multa vreme incercam, cu grupul nostru eco, sa identificam problemele si sa le rezolvam” a declarat Iulia Nitu, eleva.
Echipele de ecologisti vor fi formate in perioada imediat urmatoare in fiecare liceu din cele sase care participa la acest proiect. Valoarea finantarii este de 15.000 euro, banii provenind din fonduri europene.
Sursa: Andrei Gherghel