De la anul, manichiuristele trebuie sa renunte la forfecutele cu care taie pielitele de la unghii si sa isi procure aparate cu laser performante ca sa respecte normele europene.
Valoarea investitiilor ar putea atinge 20.000 de euro, ceea ce ar putea inchide defintiv activitatea multor coafuri deschise prin apartamente ori beciuri ori uscatoriile unor blocuri. Nerespectarea masurilor ar putea avea ca finalitate ridicarea autorizatiei de functionare, fapt ce a provocat deja o stare de tensiune intre patronii de frizerii si coafuri.
”Suntem in prag de integrare europeana si nu stim inca ce reguli ni se vor impune. Daca cei de la OPC sau de la DSP primesc seara o directiva de la Bucuresti, a doua zi dimineata ne viziteaza si riscam sa ne si tranteasca o amenda pentru cine stie ce conditie nou aparuta” s-a plans patroana unui salon de cosmetica din Baia Mare.
Manichiura facuta cu laserul
Exigenta adusa de aderarea la UE i-a iritat pe proprietari si, in acelasi timp, i-a lasat nedumeriti. Ei au reclamat ca nu li se spune in mod explicit ce trebuie sa faca de la anul si se tem ca se vor trezi amendati sau inchisi pentru un fleac.
Reprezentantii OPC au aratat ca, in primul rand, patronii saloanelor de frumusete trebuie sa stie ca igiena este ”preferata” europenilor, astfel incat trebuie sa isi transforme locul de munca intr-un adevarat cabinet medical.
Manichiura, cel putin, va fi o operatie sofisticata. Forfecutele trebuie aruncate la cos ori pastrate ca amintire, iar pe masa trebuie asezate lasere sofisticate de sute de euro, occidentalii recomandandu-le in ideea reducerii numarului afectiunilor dermatologice, a cazurilor de hepatita B si C si chiar a prevenirii infectarii cu virusul HIV.
Specialistii spun ca saloanele unde nu se renunta la instrumentele nesterilizate sunt un pericol pentru sanatate. Europenii vor sa vada astfel cat mai multe materialele de unica folosinta in coafuri si saloanele de cosmetica. Prin urmare, ceara nu va mai putea fi topita si retopita pentru zeci de cliente, iar prosoapele nu vor putea fi trecute de pe un cap pe altul.
La aflarea schimbarilor care ii asteapta, patronii saloanelor de coafura din Baia Mare s-au infiorat mai ceva decat in cazul in care ar fi auzit scrasnetul unghiilor pe o tabla. Directorul OPC Maramures, Nicoale Sasaran, a precizat insa ca situatia nu trebuie sa ii ingrozeasca intr-o asemenea masura pe patroni.
El a precizat ca adoptarea integrala a normelor va dura mai bine de un an si a explicat ca o parte din obligatii vor fi valabile de la 1 ianuarie, iar cele mai multe abia de la 1 iulie tocmai pentru a li se permite administratorilor de saloane sa gaseasca solutii.
Sursa: Anamaria Stoia