Remin Baia Mare ar fi trebuit sa primeasca, de circa un an, 500 milioane lei, adica o suma echivalenta cu cinci bugete anuale ale companiei in perioada cand functiona. Banii erau necesari pentru efectuarea lucrarilor de ecologizare, conservare si punere in siguranta a obiectivelor miniere inchise.
In lipsa resurselor financiare, patrimoniul de mii de miliarde lei vechi al Remin e pe cale de disparitie. Bunurile dispar fara urma, se fac licitatii dubioase pentru adjudecarea unor cladiri, terenuri, utilaje, conducte etc. Pentru asa ceva, directorul economic Razvan Roman a ajuns in arestul politiei.
Cele 150 de milioane euro destinate ecologizarilor si conservarii perimetrelor miniere, de asemenea, nu exista, de parca statul ar astepta ca exploatarile Remin, care ii apartin in integralitate, sa fie ”curatate” ca sa poata pune lacatul in mod oficial peste activitatea istorica.
Senatorul maramuresean Ioan Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, este un bun cunoscator a ceea ce se intampla in domeniu. In timpul mandatului sau a luat fiinta SC Econord SA Baia Mare care avea ca principal obiect de activitate demolarea constructiilor civile si industriale, organizari de santier, pregatirea terenului in vederea inchiderii si conservarii minelor. Dupa doi ani de la infiintare, nu se mai stie daca respectiva societate mai exista sau nu. Prin urmare, in conditiile date, riscul producerii unor accidente ecologice sau in mine este crescut.
Titlu din ziar:
Compania Remin nu a primit niciun leu din banii alocati pentru inchiderea minelor
Exista pericolul real de producere a unor catastrofe de mediu
Revista presei din Baia Mare – 31 martie 2008. Informatia zilei
Sursa: G. Ciascai
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult