Festivalul etnofolcloric al romanilor din Transcarpatia are loc in Maramuresul de peste Tisa. In fiecare an, festivalul se organizeaza intr-alta localitate romaneasca din dreapta Tisei (un an in raionul Teceu, un an in raionul Rahau). In acest an, in 26 mai, a venit randul localitatii Stramtura sa organizeze a XXIII-a editie a festivalului.
La invitatia lui Ioan Mihai Botos (presedintele Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”), Maramuresul a avut o prezenta masiva la manifestarea onorata si de prezenta consulului Romaniei la Cernauti, Corneliu Ciubotaru. Biblioteca judeteana „Petre Dulfu” a fost reprezentata de o delegatie consistenta, condusa de directorul Teodor Ardelean, care a oferit gazdelor ultimul numar din ”Familia Romana”.
Grupul condus de Mihai Cozma (director al revistei „Academia OJT”, membru al „Fundaţiei Academia Dacoromana”) i-a inclus – printre altii – pe Ioan Marchis (directorul DJCCPCN Maramures si al revistei„ Archeus”), Nicolae Remetean (finantatorul revistei Pro-Unione), Dorel Todea (director Radio Sighet), Alexandru Cosma (cel care, pe vremea cand a fost presedinte CJ, a consolidat relatiile dintre romanii de pe cele doua maluri ale Tisei), Ananei Gagniuc (jurnalist).
N-au lipsit nici demnitarii – deputatul Cornelia Negrut, prefectul Anton Rohian, senatorul de Satu Mare, Valer Marian, primari din judetele fostei regiuni Maramures. Pe scena din Stramtura era un banner in limba romana care ura „Bine ati venit la festival…” Nicio cuvantare oficiala nu a mentionat ca e vorba de un festival al romanilor din Transcarpatia. Din considerente diplomatice, consulul Corneliu Ciubotaru a vorbit doar „despre pastrarea traditiilor in zona din dreapta Tisei”. Numai prefectul Anton Rohian a folosit in interventia sa cuvantul „roman”, insa in contextul intaririi relatiilor culturale, dar si economice, dintre Romania si Ucraina. Romanismul a fost sustinut de tinerii artisti care au evoluat pe scena. Si care, asa cum remarca Ioan Marchis, aveau costume populare mai bine pastrate decat in Maramuresul Voievodal.
La scena au fost vreo 15 steaguri ale Ucrainei si niciunul al Romaniei. Singura prezenta tricolora a fost panglica primarului Ioan Romaniuc din Rona de Sus.
Dar mai important decat toate e ca acest festival exista, ca perpetueaza traditia si simtirea romaneasca in Maramuresul de peste Tisa, rau care se incapataneaza sa erodeze doar din malul romanesc.
Sursa: Grigore Ciascai